ΙΟΒΕ:Βελτίωση οικονομικού κλίματος αλλά με πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Αθήνα.- Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με μικρή επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντοπίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας για τον Φεβρουάριο.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έφτασε στις 104,3 μονάδες, από 101,9 που ήταν τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την τον κατά σειρά μήνα ενίσχυσης του οικονομικοί κλίματος, ο οποίος έφτασε στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2014.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη και ο δείκτης στο Λιανικό εμπόριο υποχώρησαν, αντανακλώντας την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και αντισταθμίζεται εν μέρει από την επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και το Λιανικό Εμπόριο.

Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξομαλύνονται, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες.

Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρά στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση καταγράφεται σταθερότητα

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βαίνουν οριακά αρνητικές, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους δεν μεταβάλλονται, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να σημειώνει μικρή μείωση

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να κερδίζουν επίσης έδαφος.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόθεση αποταμίευσης, αλλά και επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, όπως και την ανεργία.

Πηγή: skai.gr