Πλειστηριασμοί και κάτοικοι Εξωτερικού

Αθήνα.– Απίστευτες καταγγελίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κάνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κέρκυρας. Ο Κωνσταντίνος Γιαννακούρης καταγγέλλει στο in.gr ότι υπάρχει μεγάλο κενό στη νομοθεσία, κυρίως για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, στους οποίους εμπλέκονται ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές κάτοικοι του εξωτερικού.

«Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα. Ο νόμος 3691 του 2008 που αναφέρεται στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, έχει κενά και αφορά και τους πλειστηριασμούς.

Υποχρεούμαστε σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, να δίνουμε στίγμα στις διωκτικές και φορολογικές αρχές. Αν υπάρχει Έλληνας που θέλει να αγοράσει ή εν προκειμένω να μπει ως αγοραστής σε ακίνητο προερχόμενο από πλειστηριασμό, πρέπει να μας υποδείξει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Αν όμως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υποβάλλει τον ΑΦΜ του. Αυτό αρχικά είναι άνισος ανταγωνισμός σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και κατά δεύτερο, δεν υπάρχει πόθεν έσχες» ανέφερε ο κ. Γιαννακούρης.

«Σε αγοραπωλησία ακινήτου, προσθέτει, καλούμαστε να πληρώσουμε φόρο μεταβίβασης. Πως θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης ο κάτοικος εξωτερικού χωρίς να έχει ελληνικό ΑΦΜ, ή ο κάτοικος εκτός ΕΕ τον αντίστοιχο φόρο, όταν δεν υπάρχει;».