Εξέλιξη: Επισήμως κρατούμενοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί!

Συνεχής ενημέρωση

Και επισήμως κρατούμενοι είναι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο από τους Τούρκους.

Οι στρατιωτικοί βρέθηκαν στο εδώλιο με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τηλέφωνα και τα όπλα.

Σύμφωνα με το Dogan πρόκειται για τους Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κουκλατζή.

iefimerida.gr

Λίγο πριν

Έβρος.-Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στον Έβρο. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «τυπικό ζήτημα», ωστόσο ανακοίνωσε ότι οι έλληνες στρατιωτικοί θα περάσουν από δίκη στην Τουρκία για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα!

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, οι δύο Έλληνες έχουν ήδη μεταφερθεί στο δικαστήριο αφού προηγουμένως έδωσαν κατάθεση στις Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ζητηθεί η κράτησή τους με τις κατηγορίες για ‘προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας’ και ‘είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή” ενώ έχουν ήδη ελεχθεί τα κινητά τους τηλέφωνα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, έπειτα από περιπολία στη δασική περιοχή των Καστανιών Έβρου, συνελήφθησαν από τούρκους στρατιώτες, όταν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών έχασαν τον προσανατολισμό τους και φέρονται να εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος.

Τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς συνελήφθησαν από μέλη τουρκικής περιπόλου και κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιστρέψουν στο στρατόπεδό τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά ψυχραιμία, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι Τούρκοι.

Όπως επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία δεν είχε προχωρήσει σε προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτών θα προχωρήσουν γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Πάντως, τα δύο μέλη του Στρατού Ξηράς, είναι καλά στην υγεία τους και πλέον αναμένουν να υπάρξει αίσιο τέλος στις επαφές μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών αρχών, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.

in.gr

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

“Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες”.

msn.com

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα.

Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

in.gr

ΕΞΕΛΙΞΗ

Τουλάχιστον περίεργο χαρακτηρίζουν κάποιες πηγές το περιστατικό με τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο. Το σημείο όπου βρέθηκαν και το γεγονός ότι η Άγκυρα “καθυστερή” την επιστροφή τους παρά το γεγονός ότι το συμβάν θα έπρεπε να θεωρηθεί “ρουτίνας” δημιουργούν πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις της Τουρκίας.

Στελέχη της 3ης ΜΚ Ταξιαρχίας «Ρίμινι» συνέλαβαν οι Τούρκοι

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΓΕΣ, συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο έχοντας περάσει σε τουρκικό έδαφος κοντά στις Καστανιές, όπου τα σύνορα είναι χερσαία και σε περιοχή δασική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Έλληνες στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Οι Τούρκοι τους μετέφεραν σ την Ανδριανούπολη όπου και κρατούνται μέχρι αυτή την ώρα.

Από το ΓΕΣ γίνεται λόγος για τυπική διαδικασία. Ωστόσο υπάρχει αρκετά μεγάλη χρονοτριβή από μέρους της Άγκυρας και αυτό δημιουργεί ερωτήματα.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα με αρκετή καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την περιοχή, αναφέρουν πως στο σημείο όπου φέρεται πως εντοπίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί από τους Τούρκους δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Είναι ένα σημείο με πυκνή βλάστηση όπου εύκολα κάποιος μπορεί να χάσει τον προσανατολισμό του και να αλλάξει… πλευρά ενώ παράλληλα παρέχει την τέλεια κάλυψη για όποιον θέλει να στήσει εκεί ενέδρα.

Το γεγονός ότι με εξαιρετικά δυσμενής καιρικές συνθήκες οι Έλληνες έπεσαν πάνω σε τουρκική περίπολο ίσως δεν είναι μια αθώα σύμπτωση. Μοιάζει περισσότερο, λένε έμπειροι στρατιωτικοί με τουρκική ενέδρα με στόχο τη σύλληψη ελληνικής περιπόλου για τη δημιουργία έντασης.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι Τούρκοι μοιάζουν να ακολουθούν κατά γράμμα το τυπικό και να επιθυμούν να δικάσουν τους στρατιωτικούς για παράνομη είσοδο ίσως ενισχύει τις υποψίες για “στημένη” υπόθεση.

NewsIt.gr