Το ΑΗΙ θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου στην Νέα Υόρκη;

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Πρόεδρος του American Hellenic Institute (ΑΗΙ) Νίκος Λαρυγκάκης (Nick Larigakis) καμαρώνει καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέροντας Δημήτριος του επιδίδει κορνίζα με αποτύπωση κάποιας ιστορικής -προφανώς- σκηνής της Αμερικανικής πολιτικής ζωής (Φωτογραφία).

Στις 18 Μαρτίου, ο Αρχιεπίσκοπος, πιστός στο ποιμαντορικό του έργο, θα βρίσκεται πάνω στην εξέδρα της μεγάλης συγκέντρωση των ομογενών της Αμερικής, μπροστά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μαζί με τις ομογενειακές Οργανώσεις, ευλογώντας την απόφαση των όπου γης Ελλήνων να μην δεχθούν την ονομασία για τα Σκόπια που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Το ίδιο θα πράξει, τελικά και η ΑΗΕΡΑ. Θα είναι εκεί.

Το ερώτημα είναι, ο κ. Λαρυγκάκης και το ΑΗΙ, θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο,  ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο που χάραξε και για δεκαετίες ακολούθησε ο ιδρυτής του και πρώην Πρόεδρος κ. Τζιν Ρωσσίδης, δίνοντας εθνικούς αγώνες ή θα απόσχουν και θα προτιμήσουν να παραβρεθούν στην εκδήλωση που οργανώνει το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουάσινγκτον κ. Χάρης Λαλάκος (Haris Lalakos) για να τιμήσει την Μαντώ Μαυρογένους; (Φωτογραφία κάτω δεξιά).

Σύμπτωση; Μπορεί.

Κι όμως. Μπορεί κανείς να αποδώσει μεγαλύτερη τιμή στους Ήρωες του 1821,  έστω και εκφωνώντας λίγα καλά λόγια,  από του να αγωνιστεί σήμερα για να διαφυλαχθεί το όνομα της Μακεδονίας;

Και μακριά από μας τα  διάφορα σλόγκαν περί εθνικιστικών κλπ. κηρυγμάτων.

‘Όταν υπερασπίζεσαι την Ιστορία και τα χώματα της πατρίδας σου, υπερασπίζεσαι την τιμή και την  υπόληψη της οικογένειάς σου. Υπερασπίζεσαι τη θρησκεία σου. Υπερασπίζεσαι την Σημαία σου. Και αυτό δεν είναι δικαίωμα. Είναι καθήκον. Όλων. Όσων είναι ή και αισθάνονται ότι είναι Έλληνες ή είναι πολίτες του κόσμου με ελληνική καταγωγή.

Μπορεί να μπαινοβγαίνει κανείς στα Μέγαρα και Παλάτια, αλλά το να διεκδικεί για τον εαυτό του την τιμή να υπερασπίζεται τις αξίες και το αίμα των προγόνων του δεν αναιρείται  από καμία “υποχρέωση” ούτε συμψηφίζεται με οποιοδήποτε “κλείσιμο του ματιού”…

 Η Ομογένεια, για μία ακόμη φορά, δείχνει το δρόμο.

Προφανώς η ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον έχει άλλες “εντολές” από την προϊσταμένη της αρχή.