Ο Μάρδας αποκαλύπτει το παρασκήνιο της απόφασης για το επίδομα ενοικίου -«Δεν σκεφτήκαμε το θέμα της ηθικής»

Αθήνα.- Το παρασκήνιο ανάμεσα σε ποιους συζητήθηκε και πώς αποφασίστηκε το επίδομα ενοικίου στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς αποκάλυψε ο Δημήτρης Μάρδας.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, ανέφερε ότι το θέμα ετέθη από άλλους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και όχι από τον ίδιον, ο οποίος- όπως είπε- ήταν πάρα πολύ νέος εκείνη την εποχή στην κυβέρνηση για να γνωρίζει τόσες λεπτομέρειες που έχουν σχέση με τέτοιες ειδικότερες διατάξεις.

Μάλιστα, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη δεν ελήφθη υπόψη το ηθικό μέρος της υπόθεσης εκείνη την εποχή, αλλά το θέμα ισότητας μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

«Η συζήτηση αναπτύχθηκε ανάμεσα σε εξωκοινοβουλευτικούς. Εκείνοι πρότειναν τη διάταξη και τη ρύθμιση. Κάποιος το σκέφτηκε, έγινε αυτή η συζήτηση και ολοκληρώθηκε στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης και εμείς το αποδεχθήκαμε, δεν έχει σημασία ποιος το σκέφτηκε.

Το ζήτημα εγώ δεν το γνώριζα εκείνη την εποχή, έγινε η συζήτηση, θεωρήσαμε ότι είναι δίκαιο και εφαρμόστηκε. Όμως τελικά το θέμα της ηθικής είναι ισχυρότερο του δικαίου. Τότε δεν είχαμε σκεφτεί το θέμα της ηθικής, είχαμε σκεφθεί το θέμα της ίσης μεταχείρισης μεταξύ εξωκοινοβουλευτικών και κοινοβουλευτικών υπουργών, γιατί και το ποσό ήταν μικρό».

Με βάση τα όσα είπε ο κ. Μάρδας, η συζήτηση πρέπει να έγινε ανάμεσα στους 15 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς που είχε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι είναι οι εξής:

Δημήτρης Μάρδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ράνια Αντωνοπούλου, Γιάννης Πανούσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Κοτζιάς, Παναγιώτης Νικολούδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Τέρενς Κουΐκ, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Τσιρώνης, Κώστας Φωτάκης και Παναγιώτης Σγουρίδης.

Ο κ. Μάρδας υπεραμύνθηκε της κατάργησης της συγκεκριμένης διάταξης, αλλά και της αναπροσαρμογής της διάταξης  για το επίδομα στους βουλευτές, για το οποίο πρότεινε να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

«Έχουμε ένα θέμα ηθικής τάξης εναντίον της ισότητας. Δεν ήταν μια τρομακτική δαπάνη και τότε υπερίσχυσε η  ισότητα, αλλά τελικά το ηθικό στοιχείο υπερισχύει της ισότητας και του δικαίου στην προκειμένη περίπτωση και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί.

Δεν το έχω επιβεβαιώσει ακόμα, εάν και παλαιότερα εξωκοινοβουλευτικοί έπαιρναν επίδομα, αλλά με απόφαση της Βουλής. Αν το επιβεβαιώσω θα επανέλθω, όμως σε κάθε περίπτωση ο νόμος πρέπει να διορθωθεί όσον αφορά τους βουλευτές και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, θα πρέπει να υπάρχουν σύνθετα κριτήρια».

Πηγή:  iefimerida.gr /Φωτογραφία: Ο Δημήτρης Μάρδας (Φωτογραφία: MOTION TEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)