Δεν δόθηκε σαφές χρονικό πλαίσιο στη Βουλή για επιστροφή των στρατιωτικών

Αθήνα.- Απροσδιόριστος φαίνεται να είναι ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, εκτιμούν βουλευτές μετά την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λεγόμενα του υπουργού έδωσαν την εντύπωση στους βουλευτές που ήταν παρόντες ότι οι τουρκικές ενέργειες και διαδικασίες θα πάρουν αρκετό χρόνο, με αρκετούς να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επιδώσει στον τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση, τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και έλληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.

Ο λόγος που ζητήθηκε αυτό ανέκυψε από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές έχουν πάρει τα κινητά τους τηλέφωνα και φοβούνται τυχόν αλλοίωση χαρακτηριστικών και δεδομένων.

Οι δηλώσεις, πάντως, που έγιναν διαρκούσης της συνεδρίασης από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος όχι μόνο δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους, αλλά δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για την παραβίαση του απορρήτου της συζήτησης.

«Κάνω τη δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να είμαι σοβαρός και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή» είπε εξερχόμενος της Επιτροπής.

Νωρίτερα, εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό στον Έβρο, ενώ για την έρευνα που πραγματοποιείται θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα στίγματα των κινητών τους προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση των ελλήνων στρατιωτικών κατά την σύλληψή τους.

«Είναι λανθασμένη η πολιτική εκτίμηση ότι η Τουρκία ενεργεί με νευρικότητα. Η Τουρκία έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις που αυτή τη στιγμή ενισχύονται και ως προς την έκφρασή τους και ως προς την βιαιότητά των διεκδικήσεων της» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξερχόμενος της Επιτροπής.

Στρατηγικό σχέδιο και όχι απλή νευρικότητα

«Εμείς έχουμε κάνει κριτική στην κυβέρνηση, και στην άποψη και στην εκτίμησή της, ότι η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη. Η νευρικότητα είναι ένα στοιχείο παροδικότητας. Η Τουρκία όμως έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις οι οποίες, αυτή τη στιγμή, ενισχύονται ως προς την έκφρασή τους και ως προς την βιαιότητα της διεκδίκησης» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε μεν ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στο σύνολο της περιοχής», εκτίμησε όμως ότι «η στάση αυτή της Τουρκίας δεν είναι απότοκος μιας νευρικής πολιτικής». «Αυτή είναι μια λάθος εκτίμηση που οδηγεί σε λάθος πολιτικές. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η στάση αυτή της Τουρκίας είναι στρατηγική επιδίωξη» επέμεινε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Προστασία της διεθνούς νομιμότητας

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «η Τουρκία καθίσταται ένας αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου».

«Αυτό εκδηλώνεται», όπως τόνισε, «με το να παρεμποδίζει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας».

«Ειδικά στην Κυπριακή Δημοκρατία, και στο Αιγαίο βέβαια, έχουμε κάτι ανήκουστο. Δηλαδή, καθορισμένες, οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, σε συμφωνία με τα άλλα κράτη της περιοχής, με παρουσία εταιρειών που έχουν δικαίωμα εξόρυξης, να υφίστανται bullying από την πλευρά της Τουρκίας» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, όχι απλώς ως θέμα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά ως θέμα προστασίας της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο».

Η επίσκεψη Ερντογάν

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υπογράμμισε ότι προφανώς πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και ενημερώσεις και τόνισε ότι η ΝΔ θεωρεί πως «δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπως είχε ειπωθεί μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα».

«Που είναι αυτοί οι δίαυλοι;» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε «δεν λειτούργησαν αυτοί οι δίαυλοι, δύο φορές στα Ίμια και δεν λειτούργησαν και στο θέμα των δύο στρατιωτικών».

Οι εξελίξεις αυτές, είπε επίσης, «επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η επίσκεψη εκείνη δεν βοήθησε, δεν βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τις δηλητηρίασε και τις τραυμάτισε. Όλα άλλωστε τα γεγονότα που ακολούθησαν εκείνη την επίσκεψη το επιβεβαιώνουν».

Το επεισόδιο στον Έβρο

Για το επεισόδιο στον Έβρο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «δείχνει έλλειμμα λειτουργίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το γεγονός ότι πέρασαν πέντε ημέρες μέχρι να πάρει μια καθαρή θέση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας».

«Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι είχαν μπει λίγο στο ελληνοτουρκικό έδαφος και αφού ήταν σε ένα διάδρομο για αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης. Είχαν προηγηθεί δύο ανακοινώσεις, και του ΓΕΣ αλλά και του κ. Κουβέλη, που χρησιμοποιούσαν τον όρο ότι ‘φέρεται’ να έχει γίνει αυτό. Αν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ συλλαμβάνονται δύο έλληνες στρατιωτικοί στην ελληνική μεθόριο, χρειάζεται πέντε μέρες για να έχει μια εικόνα για το τι έγινε, είναι αντιληπτό ότι υπάρχει μείζον ζήτημα» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Θεωρώ ότι αρχίζει πλέον να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία. Αυτό συνέβη με τους Γερμανούς, συνέβη με τις ΗΠΑ, συνέβη με τους Ολλανδούς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια μεταλλασσόμενη πρακτική ομηρίας που γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε.

Ως προς το κλίμα της συζήτησης στην Επιτροπή, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ δεν θεωρεί ότι αυτή η συνεδρίαση ήταν η απάντηση στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις.

«Εμείς επαναφέραμε το αίτημα μας αυτό για ενημέρωση, διότι έχει μείνει αναπάντητο» είπε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πάντως ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών έχει προσφερθεί να κάνει ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη ενημέρωση, από τον υπουργό Εξωτερικών για το επεισόδιο με τους δύο στρατιωτικούς.

«Εγώ δεν μπορώ να μεταφέρω τίποτε από όσα είπε ο υπουργός. Η συνεδρίαση είναι κεκλεισμένων των θυρών» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρατηρώντας πάντως ότι σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος και με το στράτευμα και με διπλωματικές πηγές όσα του ελέχθησαν ήταν σύμφωνα με όσα είπε και ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ότι δηλαδή, το θέμα θα λυθεί σύντομα.

«Το θέμα όμως δεν λύθηκε σύντομα. Εμείς δεν θελήσαμε σε καμία περίπτωση να μεταφέρουμε τις συγκρούσεις μας και στο θέμα αυτό, όμως πέρασαν πέντε ημέρες, τα πράγματα εξελίχθηκαν ανάποδα από αυτά που εκτιμούσε η κυβέρνηση, και αυτό ήταν κάτι που υπογραμμίσαμε» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Από τη δική μας πλευρά, ανέφερα ότι μολονότι επί τρία χρόνια, είναι διχαστική η κυβέρνηση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, εμείς στηρίξαμε, και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα, πλην της επίσκεψης Ερντογάν» είπε ο κ. Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι «η επίσκεψη Ερντογάν ήταν πλήρως λανθασμένη, άσχημα προετοιμασμένη και τα άσχημα απόνερα της τα γευόμαστε ακόμα και σήμερα».

«Εντούτοις υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι δεν θέλουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης» επέμεινε ο κ. Λοβέρδος για την στάση της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως «είτε στο ζήτημα της FYROM, είτε στα ελληνοτουρκικά, είτε στο ζήτημα της Κύπρου, πλην της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, μετά την πρόταση του κ. Νίμιτς που κατακερμάτισε το Σκοπιανό, μόνο τότε υπήρξε μια ενημέρωση και σε καμία άλλη φάση».

«Αφού δεν θέλουν όμως συνεννόηση, δεν μπορούν και να νουθετούν την αντιπολίτευση για την ανάγκη ενότητας, όταν μάλιστα θέλουν να επιβάλουν την ενότητα με τους δικούς τους όρους και χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας πως «εμείς δεν έχουμε ιδέα. Τα μαθαίνουμε όλα από πηγές στα υπουργεία και από όσα διαβάζουμε στον Τύπο”, είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε ότι “όλο αυτό το τρίμηνο των εντάσεων δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση».

in.gr