Ο Προκόπης Παυλόπουλος στο στόχαστρο του τουρκικού ΥΠΕΞ

Αθήνα.- Ενθυμούμενο το …κάζο που υπέστη στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον αποστόμωσε στην ασύγγνωστη ρητορική του περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θέλησε, τουλάχιστον έτσι νόμισε, να πάρει «ρεβάνς» καλώντας τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα»!

Απομονώνοντας και συνδέοντας φράσεις από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ προσπάθησε να τον εμφανίσει ως δήθεν “επιτιθέμενο” και, μάλιστα, προέβη και σε ανεπίτρεπτες …νουθεσίες (!)

Αφορμή τα όσα περί Ιστορίας είπε ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας και που προκάλεσαν την «ευαισθησία» των Τούρκων αξιωματούχων!

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Ο ελληνικός τύπος ανέφερε χθες (6 Μαρτίου) ότι ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελλάδας, έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: «Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε ιστορικά να έχουμε»… «Αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα κάνουμε αυτό που έκαναν και οι πρόγονοί μας».

Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να απέχει από μια ρητορική η οποία δεν αρμόζει στη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περιττή ένταση».

Τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Οι δηλώσεις που ενόχλησαν τους Τούρκους έγιναν την περασμένη Κυριακή (04.03.2018) όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας.

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;.

Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.