Με επιτυχία διοργάνωση Πολιτιστικού τριήμερου ΕΑΠ στα Ιωάννινα

· Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος-Μεταπτυχ. Φοιτητής ΕΑΠ (LRM)

· Φωτογραφία: Αθηνά Πανάγιου-Μεταπτυχ. Φοιτήτρια ΕΑΠ (ΔΤΕ)

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Ένα όμορφο Πολιτιστικό τριήμερο διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στα Ιωάννινα 2-4 Μαρτίου 2018 στη Θεματική Ενότητα «Τέχνη–Αρχιτεκτονική–Πολεοδομία» (ΘΕ ΕΛΠ12) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΣΑΕ) του σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα υπήρξε την πρώτη μέρα υπήρξε ξενάγηση και διερεύνηση του νεότερου αστικού ιστού της πόλης, ενώ τη δεύτερη μέρα Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018 περίπατος και ξενάγηση στο Δημαρχείο της πόλης Ιωαννίνων [αρχιτέκτων Νικόλαος Ζουμπουλίδης], την Τράπεζα Ελλάδος [αρχιτέκτων Μιχάλης Κανάκης, γλύπτης Πάρις Πρέκας], το Αρχαιολογικό Μουσείο [αρχιτέκτων Άρης Κωνσταντινίδης, γλύπτρια Ναταλία Μελά] και επίσκεψη σε αυτό που διευθύνει ο Δρ. Κώστας Σουέρεφ, Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ από την καθ. Αργυρώ Λουκάκη

Εκεί η εισηγήτρια καθ. Αργυρώ Λουκάκη, παρουσίασε το θέμα: «Αντιφάσεις και πολυπλοκότητες στον Άρη Κωνσταντινίδη: Ανάλυση συνθέτουσα τον αρχιτεκτονικό λόγο με τη λογοτεχνία».

Ακολούθησε δεύτερος περίπατος στο Κάστρο, Ιτς Καλέ [νοτιοανατολική ακρόπολη] και επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο, στο «Θησαυροφυλάκιο» και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με εισήγηση απ’ο τον κ. Απόστολο Κατσίκη, Ομότ. Καθηγητή Πανεπ. Ιωαννίνων και θέμα: «Ο Δημήτρης Σαλαμάγκας συναντά τον Δημήτρη Χατζή στα Γιάννενα της ομίχλης»., καθώς και του Δρ. Σταύρος Αλιφραγκή «Θόδωρος Αγγελόπουλος και Γιάννενα».

Ομαδική φωτογραφία των συμμετεχόντων στο πολιτιστικό τριήμερο του ΕΑΠ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Ακολούθησε βόλτα στο Μώλο και περίπατος με περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης (στα ίχνη του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Δημήτρη Χατζή) και στάσεις σε ιστορικά κτήρια.

Την τελευταία Τρίτη ημέρα τρίτη: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018, αναχωρήσαμε για το Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας και επισκεφθήκαμε τη μονή Φιλανθρωπινών και τη μονή Ντίλιου, που μας τις παρουσίασαν με εισηγήσεις η Δρ. Τζένη Αλμπάνη και ο Δρ. Διονύσης Μουρελάτος.

Ξενάγηση από τον Αρχιφύλακα στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Οι εργασίες του όμορφου πολιτιστικού τριήμερου του ΕΑΠ που χαιρέτησε και ο κ. Θανάσης Μανταλόβας- Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δήμου Ιωαννιτών και παρακολουθήσαμε στα Γιάννενα έληξαν με ελεύθερη περιήγηση της πόλης και πολλές όμορφες αναμνήσεις που αυτό μας χάρισε.

 

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: 2. Εντυπωσιακά μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Τράπεζα της Ελλάδας, εξηγεί ο Δρ Κ. Σουέρεφ.

ΡΗΡ