Περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Σκόπια, Ελλάδα και Κύπρο

Αθήνα.- Περιοδεία στα Βαλκάνια και στην Κύπρο, με στάσεις σε Σκόπια, Αθήνα και Λευκωσία, θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουές Μίτσελ.

Η περιοδεία του κ. Μίτσελ, ο οποίος είναι αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, έρχεται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, ειδικά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αμερικανός διπλωμάτης θα αφιχθεί στην Αθήνα την Πέμπτη και στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση «στην άμυνα, την ενέργεια, στο εμπόριο και στις επενδύσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Μίτσελ
 θα επισκεφτεί την Κύπρο, όπου θα τεθεί επί τάπητος η συνεργασία στην ανάπτυξη ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο. Η επίσκεψη θα λάβει χώρα υπό τη σκιά των εμποδίων που εγείρει η Τουρκία στην αναζήτηση υδρογονανθράκων, αλλά και τη στιγμή που ερευνητικό πλοίο της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil θα βρίσκεται στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το δεύτερο εξάμηνο η ExxonMobil αναμένεται να στείλει και γεωτρύπανα στην περιοχή. Ο κ. Μίτσελ θα συναντηθεί επίσης με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πριν τα μεταβεί στην Ελλάδα, την Τρίτη, ο κ. Μίτσελ θα βρεθεί στα Σκόπια, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον για την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO.

Συνάμα, θα «προσφέρει στήριξη» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Η Συμμαχία έχει καταστήσει σαφές πως η FYROM δεν θα ενταχθεί στους κόλπους της προτού λυθεί η διένεξη με την Ελλάδα.

Η περιοδεία του αμερικανού αξιωματούχου περιλαμβάνει επίσης στάσεις στην Πρίστινα του Κοσσόβου και στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Πηγή:skai.gr