Ερντογάν: Έχουμε κακούς γείτονες γι’ αυτό παράγουμε όπλα

Άγκυρα.- Με ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις επανέρχεται για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε νέο παραλήρημά του ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει «πυρά» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την «μπάλα» να παίρνει και πάλι την Ελλάδα, με αφορμή την έγκριση νέας δόσης από την Κομισιόν ύψους 3 δισ. ευρώ για τη φιλοξενία προσφύγων.

Μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι κατα τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την Ελλάδα δίνοντάς της 400 δισ. ευρώ.

«Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα τους βοηθάνε με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρίζουν την πλάτη. Ακόμα κι έτσι όμως εμείς θα τα καταφέρουμε μόνοι μας» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία του και ό,τι κατάφερε το κατάφερε με τη δύναμη της καρδιάς του» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως σήμερα, Τετάρτη, δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η καταβολή της δεύτερης δόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία, για τη φιλοξενία των προσφύγων σε ειδικές δομές.

Η προηγούμενη δόση 3 δισ. ευρώ έχει εκταμιευτεί πλήρως και κάλυπτε το διάστημα έως το τέλος του 2017.

Πληροφορίες που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (και επιβεβαιώνονται από κοινοτικές πηγές) αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, τα 3 δισ. ευρώ θα παραχωρηθούν από δύο δεξαμενές:

  • Ποσό 1 δισ. ευρώ θα παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο συμμετέχουν αναλογικά όλα τα κράτη-μέλη και συνεπώς, ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Κύπρος δεν μπορούν να εξαιρεθούν
  • Ποσό 2 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών, κάτι όμως που η Αθήνα και η Λευκωσία μπορούν (εάν το θελήσουν) να αποφύγουν. Πληροφορίες επιμένουν ότι η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει όπως η δική της αναλογική συμβολή διατεθεί για τους πρόσφυγες της Ιορδανίας και του Λιβάνου, πρακτική που είχε ακολουθηθεί και κατά το πρώτο πακέτο στήριξης της Τουρκίας.

Έχουμε κακούς γείτονες γι′ αυτό παράγουμε όπλα

Στους Ελληνες και τους Κύπριους που χαρακτηρίζει «κακούς γείτονες» ρίχνει την ευθύνη του άκρατου εξοπλισμού του τουρκικού στρατού και της παραγωγής τουρκικών όπλων, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συγκέντρωση κοινοταρχών ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα.

«Το 1974 κατά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου’ με την ‘επιχείρηση αποσιώπησης’ κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημά επικοινωνίας μας. Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τι έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας)».

«Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μας έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.