Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για τη διπλωματική σύγκρουση Βρετανίας – Ρωσίας

Έκτακτη σύγκληση, κατόπιν βρετανικού αιτήματος, του Συμβουλίου  Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ενημερωθεί για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του επί βρετανικού εδάφους.

Λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση των βρετανικών μέτρων κατά της Ρωσίας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τη χρήση νευροτοξικών ουσιών.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο απέρριψε τις βρετανικές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απελάσεις 23 Ρώσων διπλωματών, ως «εχθρική πράξη» που συνιστά «απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη πρόκληση», η οποία θα απαντηθεί.

Ρώσοι αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν αντιδράσει οργισμένα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «βρώμικο παιχνίδι» της Βρετανίας, για «κακόβουλη και κυνική ενέργεια» που «δεν έχει στηριχθεί σε αποδείξεις». Η ρωσική κυβέρνηση άφησε υπανιγμούς για απελάσεις.

Το βρετανικό Foreign Office, εν τω μεταξύ, ανανέωσε την ταξιδιωτική σύσταση προς τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν ή επισκέπτονται τη Ρωσία, καλώντας τους να είναι σε εγρήγορση καθώς λόγω της αυξημένης πολιτικής έντασης ίσως δημιουργηθεί αντιβρετανικό αίσθημα και υπάρξουν περιστατικά «παρενόχλησης» Βρετανών.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τα ευρήματα της βρετανικής κυβέρνησης με μεγάλη σοβαρότητα και θα πρέπει να τηρήσει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα επισήμανε από πλευράς της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: skai.gr