Νέος κανόνας ΔΝΤ: Θα ζητά έγγραφες διαβεβαιώσεις για ευρω-προγράμματα

Οι νέοι κανόνες του ΔΝΤ τέθηκαν ήδη σε ισχύ και σε περίπτωση υφιστάμενων προγραμμάτων θα εφαρμοστούν στην επόμενη αξιολόγηση, που στην πράξη μπορεί να σημαίνει πως το Ταμείο μπορεί να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τους εταίρους για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Στην έκθεσή του το Ταμείο δεν συνδέει τους νέους κανόνες με το δημόσιο χρέος της χώρας μας, όμως οι νέες οδηγίες έρχονται υπό τη σκιά της χρόνιας διαφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι γραπτές διαβεβαιώσεις θα ζητούνται πρωτίστως για ενέργειες που θεωρούνται κρίσιμες για την επιτυχία ενός προγράμματος, και συνάμα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ή τις εξουσίες του κράτους που λαμβάνει βοήθεια.

Το Ταμείο θα ζητά τις γραπτές διαβεβαιώσεις πριν καν εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του σε οποιοδήποτε Μνημόνιο. Συνήθως το έγγραφο με τις δεσμεύσεις της εκάστοτε νομισματικής ένωσης θα δίνεται στη δημοσιότητα.

Προφορικές δεσμεύσεις, επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα γίνονται δεκτές μόνο σε «ιδιαίτερα εξαιρετικές» περιστάσεις, και απλώς θα συμπληρώνουν τις γραπτές διαβεβαιώσεις.

Το ΔΝΤ πάντως διευκρινίζει ότι τα μέτρα που θα αξιώνει δεν θα επιτρέπεται να παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο ή τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες των οργάνων της νομισματικής ένωσης με την οποία θα συνεργάζεται.

Επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις εν λειτουργία νομισματικές ενώσεις στον κόσμο: Η ευρωζώνη, η Κεντρική Αφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η Νομισματική Ένωση της Ανατολικής Καραϊβικής, και η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ