«Μαζεύουμε υπογραφές και απαιτούμε σεβασμό» – Υπόμνημα των Ελλήνων της Αυστραλίας

Επίσημο υπόμνημα για συγκέντρωση υπογραφών ώστε να μην αλλάξει την θέση της η αυστραλιανή πολιτεία όσον αφορά το όνομα της FYROM κατέθεσαν στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο ομογενείς.

Μελβούρνη.- Άμεση ήταν η κινητοποίηση της ομογένειας της Μελβούρνης μετά την αποκάλυψη του «Νέου Κόσμου» ότι τις τελευταίες μέρες συγκεντρώνονται υπογραφές στην Αυστραλία, υπό μορφή επίσημου υπομνήματος, προκειμένου να πιεστεί η αυστραλιανή βουλή να αναγνωρίσει την FYROM ως «Μακεδονία».

Την Τετάρτη ομογενείς από τη Μελβούρνη, με τη στήριξη της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και άλλων φορέων της παροικίας μας, άρχισαν τη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών προκειμένου η αυστραλιανή κυβέρνηση να μην αλλάξει, την πάγια και επί σειρά ετών θέση της, να αποδέχεται ως όνομα για την γείτονα προς την Ελλάδα χώρα, το πΓΔΜ (Former Yugoslav Republic of Macedonia), όνομα που έχει υιοθετήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος που υπέβαλαν ομογενείς έχει ως εξής:
«Αυτό το υπόμνημα εκ μέρους πολιτών της Αυστραλίας, θέλει να επιστήσει την προσοχή του Κοινοβουλίου στα ακόλουθα: Οι πολίτες της Αυστραλίας ζητούν από την Βουλή των Αντιπροσώπων να διατηρήσει να αναγνωρίζει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονία (FYROM) με το όνομα αυτό, όνομα που προκύπτει και είναι σύμφωνο με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. 
Επίσης ζητούν από την αυστραλιανή κυβέρνηση: Nα σεβαστεί τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ και να αποφύγει να λάβει θέση έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και παρθούν επίσημες αποφάσεις – This petition of CERTAIN CITIZENS OF AUSTRALIA draws to the attention of the House: The Citizens of Australia request that the House of Representatives of Australia retains the recognised name of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) as per the United Nations Agreement. 
We therefore ask the House to:
Respect the negotiations undertaken between Greece and FYROM and refrain from considering any action on this matter until negotiations are completed and formal agreements reached».

Το επίσημο υπόμνημα θα δημοσιευθεί στην σχετική διαδικτυακή σελίδα της Βουλής αφού πρώτα επικυρωθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αναμένεται ότι αυτό θα γίνει εντός της επομένης εβδομάδας. Ο “Νέος Κόσμος” θα σας κρατήσει ενήμερους για την επίσημη δημοσίευσή του και θα δημοσιοποιήση την ηλεκτρονική διεύθυνση που θα πρέπει να επισκεφθείτε αν θέλετε να το προσυπογράψετε.

Ο «Νέος Κόσμος» επαναλαμβάνει την επισήμανση πολιτικού ότι προκειμένου η Βουλή να μην εξετάσει το υπόμνημα αυτών που ζητούν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι Έλληνες της Αυστραλίας θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες υπογραφές. Μέχρι στιγμής ο αριθμός που έχουν συγκεντρώσει αυτοί που ζητούν η Αυστραλία να αναγνωρίσει την FYROM ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” είναι περίπου 4.000.

Όπως ανέφερε ο προεδρεύον της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης Χρήστος Μουτζίκης στο «Νέο Κόσμο», όλοι οι Έλληνες της Αυστραλίας θα πρέπει να υπογράψουν το υπόμνημα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας. «Μαζεύουμε υπογραφές και ζητάμε η κυβέρνηση να σεβαστεί τις διαπραγματεύσεις και να μείνει πιστή στην μέχρι τώρα θέση της»

Ο κ. Μουτζίκης ανέφερε επίσης ότι εκτός από διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών θα εκδοθεί και έγγραφο υπόμνημα – ψήφισμα που οι ομογενείς θα μπορούν να υπογράψουν και να αποστείλουν ταχυδρομικά.

‘Οποιος θέλει να προμηθευτεί το έγγραφο υπόμνημα ώστε να συλλέξει υπογραφές θα μπορεί επί της παρούσης να το κάνει στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση mailbox@panmacedonian.com.au.

Τέλος υπενθυμίζουμε το περιεχόμενο του υπομνήματος των καταγόμενων από την FYROM (αριθμός υπομνήματος Petition Number EN0512) που απευθύνεται προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων:

«Η Αυστραλία αναγνωρίζει την Δημοκρατία της Μακεδονία ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” υποστηρίζοντας ότι η θέση της είναι εναρμονισμένη με την ετυμολογία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όμως 140 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) αναγνωρίζουν την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το ιστορικό και συνταγματικό της όνομα. Στο πνεύμα της δημοκρατίας, των βασικών ελευθεριών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, αλλά και της νομιμότητας, η Αυστραλία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το ιστορικό και συνταγματικό της όνομα. Καλούμε τη Βουλή των αντιπροσώπων να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Καναδά και άλλων 135 χωρών και να πράξουν το ίδιο».

πηγή:neoskosmos.com