Σύμμαχοι των Τούρκων άρχισαν να λεηλατούν την Αφρίν

Σύροι αντάρτες που πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν άρχισαν να λεηλατούν την ομώνυμη πόλη λίγες ώρες αφότου την έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους, όπως αναφέρουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και πληγές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφοριοδότες του Παρατηρητηρίου, σύροι μαχητές λεηλάτησαν ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια και καταστήματα, ενώ παράλληλα έκλεψαν γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία από χωριά γύρω από την πόλη της Αφρίν. Λεηλασίες παρατηρήθηκαν επίσης σε πολιτικά γραφεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Δεν είναι σαφές εάν στις κλοπές συμμετείχαν και τούρκοι ένστολοι.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι δράστες έβαλαν τα κλοπιμαία σε αυτοκίνητα και φορτηγάκια και απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού είχε εγκαταλείψει την πόλη της Αφρίν πριν την έλευση των τουρκικών στρατευμάτων. Πηγές του Παρατηρητηρίου ανέφεραν ότι κάτοικοι που επέστρεψαν στις εστίες και τα αγροκτήματά τους διαπίστωσαν πως οι περιουσίες τους είχαν εξαφανιστεί.

Οι σύροι αντάρτες και ο τουρκικός τακτικός στρατός κατέλαβαν την Αφρίν το πρωί της Κυριακής μετά από σχεδόν δύο μήνες μαχών εναντίον των κούρδων ανταρτών.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιόρτασε τη νίκη, λέγοντας πως η τουρκική σημαία και η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κυματίζουν πλέον στην Αφρίν, στη θέση των «κουρελιών» που φέρουν οι Κούρδοι.

Η κουρδική διοίκηση της Αφρίν προειδοποίησε ωστόσο ότι οι μάχες εναντίον της Τουρκίας και τους συμμάχους της θα εισέλθουν σε «νέα φάση», που θα διακρίνεται από ανηλεή ανταρτοπόλεμο. «Οι δυνάμεις μας θα μετατραπούν σε έναν αδιάκοπο εφιάλτη για αυτούς», δήλωσε ο Οθμάν Σεΐχ Ισά, μέλος της κουρδικής διοίκησης της Αφρίν.

Κορμός των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία είναι η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εκτιμά πως οι κουρδικές δυνάμεις έχασαν τουλάχιστον 1.500 μαχητές κατά τις συγκρούσεις στην Αφρίν. Η Τουρκία υποστηρίζει πως έχασε περίπου 45 στρατιώτες, αν και το Παρατηρητήριο τοποθετεί τις απώλειες του τουρκικού στρατού σε τουλάχιστον 78.

Εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία διαμήνυσε νωρίτερα πως η κρίση στην Αφρίν έχει «παγώσει» τις μάχες εναντίον των θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους, καθώς κούρδοι αντάρτες μετακινούνται προς την Αφρίν για να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν μονάδες κούρδων ανταρτών στον αγώνα εναντίον του ISIS, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία ότι η τουρκική επέμβαση στην Αφρίν αποσπά την προσοχή μακριά από τους τζιχαντιστές, που είναι ο κοινός εχθρός.

Πηγή: skai.gr