«Η μόνη μόνιμη λύση στη διαμάχη για το όνομα Μακεδονία»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από τις 2 Μαρτίου 2018 η Panhellenic post είχε δημοσιεύσει τα εξώδικα που είχαν αποστείλει στις 26 Φεβρουαρίου 2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές,  στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο. Πώς ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τα «ανακάλυψε» στις 19 Μαρτίου –την επομένη ακριβώς του συλλαλητηρίου στην Νέα Υόρκη για τη Μακεδονία- αυτό μένει να το εξηγήσει ο ίδιος.

Η  Panhellenic Post και τότε και τώρα δημοσίευσε αυτούσια τα κείμενα των εξωδίκων επιστολών. Διότι η επιλεκτική αναφορά ενός μόνον συγκεκριμένου σημείου δημιουργεί σύγχυση και οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Τι εντύπωση θα  αποκόμιζε λ.χ. κάποιος όταν άκουγε το κ. Βούτση να μιλάει για το θέμα στη Βουλή; Ότι «κάποιοι έχουν ξεφύγει», όπως είπε. Γιατί; Διότι «ούτε λίγο ούτε πολύ μας εγκαλούν για εσχάτη προδοσία και λένε ότι η ποινή είναι ο θάνατος ή τα ισόβια εάν αποτολμήσει κανείς να ψηφίσει την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής κυβέρνησης εάν και όποτε έρθει στη Βουλή για σύνθετη ονομασία», όπως ακριβώς ήταν τα λόγια του.

Αλλά είναι όντως έτσι; Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε διαβάζοντας το κείμενο των 24ρων ηλεκτρονικών  σελίδων της εξωδίκου;

Η άποψη των Παμμακεδονικών και των καθηγητών μεγάλων Πανεπιστημίων ότι «η εκχώρηση της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας εκ μέρους της Ελλάδας στο κράτος των Σκοπίων, συνιστά εκχώρηση των εδαφών της Μακεδονίας», έχει ή δεν έχει νομική βάση;  Η άλλη θέση τους ότι «η εκχώρηση της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας, επίσης, επιφέρει εκχώρηση του δικαιώματος αναθεώρησης της ιστορίας της Μακεδονίας», έχει ή δεν έχει επιστημονική θεμελίωση;

Εάν έχουν και τα δύο αυτά σημεία νομική συνταγματική και ηθική κατοχύρωση, τότε θα πρέπει η Κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα γιατί διαπραγματεύεται σύνθετη ονομασία με το όνομα «Μακεδονία». Η εκτίμηση ότι έχει να κερδίσει από μία συμφωνία η Οικονομία της Ελλάδος, δεν στέκει.  Εάν ευσταθούσε, για τους ίδιους ακριβώς λόγους θα έσπευδαν τα Σκόπια να συμφωνήσουν με όποιο όνομα πλην Μακεδονίας για να έχουν την οικονομική υποστήριξη της Ελλάδος… Πολύ περισσότερο που η Οικονομία τους είναι πλήρως «εξαρτημένη» από την Ελλάδα!

Άρα και κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Και σ΄ αυτό πρέπει να απαντήσει η «πρώτη φορά αριστερά» Κυβέρνηση…

Ίσως κάποιος υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους της να λήξει το θέμα αυτό. Από ποιους; Από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μα ισχύει πάντα η δική της απόφαση της 16ης Δεκεμβρίου 1991 ότι «δεν θα αναγνωρίσει Κράτος με όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο [Μακεδονία]»!

Να πιέζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Γιατί;  Ο Αμερικανός Πρέσβης  ο κ. Πάιατ πρόσφατα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται και τόσο για το ονοματολογικό των Σκοπίων και πως η χώρα του δεν έχει τη διάθεση να εμπλακεί στο όλο θέμα. Να πιέζει το ΝΑΤΟ; Γιατί; Για να εξασφαλίσουν πλωτή δίοδο προς το Αιγαίο οι Ρώσοι; Οξύμωρον!

Να πιέζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών; Μα –όπως έγραψε στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  Antonio Guterres, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, «ο ΟΗΕ έχει ιδρυθεί με σκοπό την πρόληψη των συγκρούσεων και την προώθηση της ειρήνης». Πιστεύει κανείς ότι με «άνω Μακεδονία» σε όποια γλώσσα, θα επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή; Ο ίδιος, άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός έχει απορρίψει το 1992 την αναγνώριση  της ΦΥΡΟΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Από την άλλη πλευρά, τι λένε τα εξώδικα; Ουσιαστικά και αυτά κινούνται “besides the point”. Λένε τι λέει η επιστημονική κοινότητα για την ελληνικότητα της Μακεδονία. Ωσάν κάποιος στα σοβαρά να μπορεί να την αμφισβητήσει. Εξηγούν πόσο Έλληνας ήτανε ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος ωσάν να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην το γνωρίζει. Λένε και τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος και πως τιμωρεί την  «εσχάτη προδοσία». Θύμωσε μ΄ αυτό ο κ. Βούτσης.

Ούτε, όμως, και τα εξώδικα, λένε το ουσιώδες: Πως θα λυθεί η διαμάχη για το όνομα Μακεδονία…

Την μόνη λύση, την προτείνει ο Κρις Σπύρου στο γράμμα του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Λέει εκεί: «Κύριε Γενικέ των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει μόνο μία μόνιμη λύση στη διαμάχη για το όνομα «Μακεδονία». Τα Ηνωμένα Έθνη να αφαιρέσουν τον όρο «Μακεδονία» από την προσωρινή ονομασία που έδωσαν στις 7 Απριλίου 1993 στην αποσχισθείσα γιουγκοσλαβική περιφέρεια, η οποία έφερε τότε τον τίτλο: «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και να αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο έθνος την ΦΥΡΟΜ με ένα όνομα πιο κατάλληλο για την εθνοτική σύνθεση των κατοίκων της. Όνομα της επιλογής τους».

Διαφορετικά, καταλήγει ο κ. Σπύρου στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, «αναγνώριση Κράτους με μόνιμη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», θα σημαίνει ότι η περιοχή των Βαλκανίων θα βρίσκεται για πάντα σε αναταραχή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+-