«Έντιμο συμβιβασμό» προανήγγειλε ο Κοτζιάς στο Σκοπιανό

Σκόπια.- Έναν έντιμο συμβιβασμό προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, μετά το τέλος της διμερούς συνάντησης στην ΠΓΔΜ.

«Σήμερα κάναμε βήματα (…) σε μεγάλο βαθμό έχουμε συμφωνήσει τι θέλουμε για το μέλλον» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ιστορική κοινή συνέντευξη που είχε με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στην ΠΓΔΜ μετά τη δίωρη συνάντησή τους. Δείγμα του καλού κλίματος, ήταν ότι οι δύο άνδρες αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον με το μικρό του όνομα, ωστόσο ο σκοπιανός υπουργός έδειξε ότι η FYROM έχει ισχυρές ενστάσεις στο «Gorna Makedonija».

Ειδικότερα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε για την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών που επιθυμεί η Ελλάδα στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί παραπάνω εγγυήσεις, αλλά αποσαφήνισε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα συντάγματα είναι υπεράνω διακρατικών συνθηκών και διμερών συμφωνιών.

«Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική. Μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις και είναι πολύ ακριβές. Οφείλουν οι ΥΠΕΞ να βρίσκουν λύσεις, ανεξάρτητα από τη μία ή άλλη γνώμη, τη μία ή άλλη μέρα. Για να έχουμε την οικονομική ανάπτυξη χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλη της περιοχής και πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Ασφαλώς όμως ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, δεν μπορεί να πάρεις όσα έχεις στο μυαλό σου ή όσα μεταφυσικά πιστεύεις ότι μπορείς να πάρει. Πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι μετά τις συνομιλίες του και με τον Ζ. Ζάεφ θα συνταχθεί από τον Μάθιου Νίμιτς ένα κείμενο, το οποίο θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας «όπου θα διαπιστώνει ότι τα προβλήματα που εντόπισε ο ΟΗΕ ξεπεράστηκαν και μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα».

«Αν μπορέσουμε να κάνουμε σήμερα κάποια βήματα, να λύσουμε προβλήματα που βρήκαμε, θα βοηθήσουμε στη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, αλλά και στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Να συμβάλλουμε και οι δύο στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής. Η υπέρβαση των πολιτικών εμποδίων συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

«Την Ιστορία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Μόνο το παρόν και το μέλλον. Να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια και να φερθούμε έξυπνα. Θα έχουμε ένα κοινό μέλλον, ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Θα είμαστε φυσικοί σύμμαχοι»

«Δικαιούμαστε μια ορθή λύση που θα είναι σταθερή και δεν θα αναπαράγει άλλα προβλήματα στο μέλλον», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς.