Αποβολή της Χρυσής Αυγής από την Ολομέλεια της Βουλής ζητά ο Βούτσης

Επεισόδιο με βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό σημειώθηκε στη Βουλή. Ο Γιάννης Λαγός, αναφερόμενος στις επιστολές των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, επιτέθηκε με ύβρεις σε όλα τα κόμματα, κάνοντας λόγο για προδότες και πουλημένους.

Κάποια στιγμή, αναφέρθηκε και στον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι «έκλαιγε ο Βούτσης» για την συγκεκριμένη επιστολή και ότι οι χρυσαυγίτες μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο, να μιλούν και να ακούνε τους πολίτες, γιατί δεν είναι “λαμόγια” σαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,. Παράλληλα, επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου αναφέροντας ότι θα κάνει γενίτσαρους τα παιδιά. Τα λεγόμενά του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής να επιτίθεται προσωπικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη λέγοντας”σκάσε ρε προδότη, μην μιλάς”.

Στον προεδρεύοντα Σπύρο Λυκούδη κατευθύνθηκε ο Νίκος Ξυδάκης, ζητώντας του να λάβει μέτρα. Την ώρα που ο κ. Ξυδάκης ήταν όρθιος στην αίθουσα, χαρακτήρισε τον Γιάννη Λαγό «υπόδικο», «χιτλερόψυχο», «αρνητή της Δημοκρατίας». «Κάτσε κάτω ρε προδότη! Φύγε από δω ρε!», επέμεινε ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος δεν κατέβαινε από το βήμα και συνέχιζε να φωνάζει στον κ. Ξυδάκη που εν τω μεταξύ τον είχε πλησιάσει και λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια. Τον ακολούθησαν και άλλοι βουλευτές και παραλίγο να προκληθεί σύρραξη.

“Καθίστε κάτω και ηρεμήστε. Καλύτερη απάντηση από την ηρεμία δεν μπορεί να υπάρξει” είπε ο κ. Λυκούδης, ζητώντας να διακοπεί η συνεδρίαση και ειδοποιώντας τη φρουρά της βουλής

“Δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση, αν συνεχιστεί η συζήτηση θα έχουμε χειρότερη εξέλιξη, καθίστε ηρεμήστε πέντε λεπτά και θα δούμε τι θα γίνει” τόνισε ο κ. Λουκούδης.

Η συνεδρίαση τελικά διακόπηκε και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν από την αίθουσα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ζητά την αποβολή της Χρυσής Αυγής

«Αν αυτά συμβαίνουν στη Βουλή, φανταστείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία και τι θα συμβεί αν εμείς δεν στείλουμε το μήνυμα ότι δεν ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά το επεισόδιο στην Ολομέλεια με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γ.Λαγό, και ανακοίνωσε ότι θα εξετασθεί η εφαρμογή του μέτρου της αποβολής της ΚΟ του κόμματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις συνεδριάσεις.

«Αυτό το μίσος με χαρακτηριστικές εκφορές για προδότες και κρεμάλες, δείχνουν στρατηγική έντασης. Αυτή η στρατηγική, για να αποδυναμωθεί δεν θα πρέπει απλώς να περιθωριοποιηθεί και να αποκλειστεί θα πρέπει να καταγγελθεί με όλους του τόνους και όλη την δύναμη από όλο το πολιτικό σύστημα του συνταγματικού τόξου. Χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς τακτικισμούς, οι οποίοι έδειξαν και στην Ευρώπη και στη χώρα μας πού οδηγούν, όταν το αυγό του φιδιού, συνεχώς -με την ατζέντα την οποία αναδεικνύεις και παράγεις- το ζεσταίνεις και του διαμορφώνεις την υπόσταση μιας μεγάλης επικινδυνότητας μέσα στη χώρα» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα στο κοινοβούλιο και ζήτησε να ακολουθηθεί καταρχάς ο κανονισμός για τα όσα είπε ο βουλευτής της ΧΑ, Ιω. Λαγός (σ.σ.παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας) και από κει και πέρα παραπομπή -με επίκληση του σχετικού άρθρου του κανονισμού- για τη συλλογική παρουσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΧΑ και τον χρόνο που αυτό θα συμβεί (σ.σ. αποβολή από τις συνεδριάσεις).

«Οι αναφορές αυτές φαίνεται ότι αποτελούν συνέχιση μιας στρατηγικής έντασης, επίθεσης, διχασμού, μισαλλοδοξίας και επικινδυνότητας στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, τις οποίες δυναμιτίζουν με τις δηλώσεις τους, έτσι ώστε να δημιουργούν τα αντισώματα και να ανατροφοδοτείται μία ένταση με τις πιο ακραίες δυνάμεις γκρίζων και άλλων πολύχρωμων λύκων στη γείτονα χώρα, αυτά όλα θα πρέπει να αποκαλυφθούν, να στηλιτευτούν, να απομονωθούν και να κολαστούν με τον πιο αυστηρό τρόπο από τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και στον δημόσιο λόγο» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής.

«Αυτό πρέπει να μας συνέχει όλους ως καθήκον. Εάν δεν το κάνουμε εμείς εδώ, δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος, είτε σε απομονωμένες δικαστικές αίθουσες της περιφέρειας, είτε σε κωμοπόλεις και δήμους, είτε σε δρόμους όταν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά κι αυτές οι νοοτροπίες» πρόσθεσε.

Νέο επεισόδιο με μουσουλμάνο βουλευτή

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, αποκάλυψε ένα ακόμη επεισόδιο που διαδραματίστηκε προ ολίγων ωρών, όταν η σύζυγος στελέχους της ΧΑ, μέσα στην Βουλή, παίρνοντας τα παιδιά της από τον παιδικό σταθμό, εξύβρισε κατά τον χειρότερο τρόπο, και με απίστευτες ύβρεις, παρόντων πολλών ανθρώπων, τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βούτσης, το επεισόδιο αυτό δεν έγινε γνωστό. «Η Δημοκρατία λειτουργεί με τρόπο παιδαγωγικό, αποτρεπτικό και ανεκτικό αλλά ταυτοχρόνως και αυστηρό» δεδομένου ότι η κυρία αναγνώρισε την ευθύνη της και ζήτησε συγγνώμη, ενώ ο ίδιος ο κ. Ζεϊμπέκ αποδέχθηκε τη συγγνώμη της.