Κατηγορούν τις ελληνικές αρχές για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι

Αθήνα.- Καταγγελίες εναντίον των ελληνικών αρχών για σημαντική καθυστέρηση στη διάσωση των ναυαγών στο Αγαθονήσι, στις 17 Μαρτίου, κάνουν οι τρεις επιζώντες καθώς και συγγενής των θυμάτων. «Ήταν οι πρώτοι πρόσφυγες που πνίγηκαν φέτος στο Αιγαίο. Από τα 21 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος, ανάμεσά τους και παιδιά, επέζησαν μόνο τρία» γράφει το Spiegel Online σε ρεπορτάζ από τη Σάμο. Σύμφωνα με τους επιζήσαντες, οι Αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν, σημειώνοντας πως η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε με 24 ώρες καθυστέρηση.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν μιλώντας με δημοσιογράφους, ένας Αφγανός, συγγενής των 21 προσφύγων, ο οποίος διέμενε στο κέντρο υποδοχής της Σάμου ειδοποιήθηκε, μέσω της εφαρμογής WhatsApp, από τους συγγενείς του ότι το πλεούμενο που τους μεταφέρει βυθίζεται.

Αμέσως ζήτησε βοήθεια από τις τοπικές αρχές, αλλά και από αρμόδιους στην Αθήνα, ενώ παράλληλα μετέβη ο ίδιος σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν αστυνομικοί παρακαλώντας τους να αναζητήσουν τους συγγενείς του. «Όλοι όμως τον καθησύχαζαν ότι οι συγγενείς του είναι ασφαλείς. Εκείνος όμως δεν τους πίστεψε και συνέχισε να απευθύνεται στους αστυνομικούς μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό αλλά και τις αστυνομικές αρχές στη Σάμο. Το τι έπραξαν οι αρμόδιες αρχές, ποιόν ειδοποίησαν ή αν ειδοποίησαν κάποιον, παραμένει άγνωστο» αναφέρει το Spiegel.

Όπως αποδείχθηκε, η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε περισσότερες από 24 ώρες μετά το πρώτο τηλεφώνημα, ωστόσο ήταν ήδη αργά για 18 ανθρώπους –μεταξύ των οποίων και παιδιά, καθώς ένας κάτοικος του Αγαθονησίου είχε εντοπίσει και περισυλλέξει τους επιζήσαντες.

«Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν τα σωστικά συνεργεία είναι να περισυλλέξουν τους νεκρούς και να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τους επιζώντες» προσθέτει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, οι επιζώντες του ναυαγίου, προχώρησαν σε μια ακόμα καταγγελία που θα πρέπει να διερευνηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Όπως ανέφεραν, ένα άγνωστο σκάφος έπλεε για ώρα κοντά στο σημείο που ανετράπη το πλεούμενο των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης. «Οι επιζώντες μάλιστα ισχυρίζονται ότι το άγνωστο πλοίο απομακρύνθηκε όταν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες είχαν πνιγεί» σημειώνει το Spiegel.

Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης σημειώνει παράλληλα την επικοινωνία που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επιζώντες για το συμβάν και ειδικότερα την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στο νοσοκομείο την Παρασκευή, αλλά και αυτή του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή δύο ημέρες αργότερα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Spiegel, ο κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες, συμπληρώνοντας πως ο υπουργός Ναυτιλίας «επιβεβαίωσε, όπως όλα δείχνουν, ότι η ακτοφυλακή δέχθηκε πράγματι τηλεφώνημα για βοήθεια. Οι αρμόδιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι καταβλήθηκαν επανειλημμένα μάταιες προσπάθειες επικοινωνίας με το άτομο που πραγματοποίησε την κλήση».

in.gr/protothema.gr