Τουσκ και Γιούνκερ «στρίμωξαν» τον Ερντογάν στη Βάρνα

Βάρνα.– Γιούνκερ και Τουσκ φαίνεται ότι δεν «μάσησαν» τα λόγια τους θέτοντας στον Ερντογάν όλα τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα στις Ευρωτουρκικές σχέσεις και ζητώντας του να πάρει θέση. Επέμειναν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, στηλίτευσαν τη στάση της στην Αφρίν έθεσαν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ζητώντας μάλιστα την αποφυλάκιση τους έως το Πάσχα.

Ωστόσο -και με το προσφυγικό να αποτελεί μεγάλη απειλή για την ΕΕ- κατέστησαν σαφές ότι η πρόθεση της ΕΕ δεν είναι να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, υπό τον όρο όμως ότι οι δύο πλευρές θα έχουν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

Τα δικά του αιτήματα έθεσε ο Ερντογάν, κάνοντας ειδική αναφορά στους τουρκοκυπρίους και ζητώντας από την ΕΕ στήριξη και όχι επικρίσεις. Σημαντική ωστόσο η παραδοχή του ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί επιδίωξη της Τουρκίας.

Στην Αθήνα,  κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα, σημείωναν πως «για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου»

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τη Δευτέρα από τη Βάρνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας και την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών.

«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.

«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον… Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.

Απαραίτητο η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο

Την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε από την Τουρκία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα . «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Συνεχίζοντας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.

«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ανέφερε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, αφού έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Ερντογάν: «Ελπίζω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο κακών σχέσεων με την ΕΕ»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν “μεγάλο λάθος” να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

in.gr