Συνάντηση Προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού, Χρ. Δήμου με τον ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ

Αθήνα.- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, συναντήθηκε χθες Πέμπτη 29 Μαρτίου, με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού, Χρυσόστομο Δήμου. Στη συνάντηση ζητήθηκε από τον ΥΦΥΠΕΞ να κάνει ενημέρωση για τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως αυτά που έχουν σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, το Κυπριακό κλπ.

Ο κ. Κουίκ απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι ο αδιαμφισβήτητος πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη ευρύτερη και εγγύτερη περιοχή, όπου μάλιστα έχει ένα νευρικό, απρόβλεπτο γείτονα, ο οποίος εκφράζεται επιθετικά, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το λεγόμενο μουσουλμανικό τόξο, που ξεκινά από την Άγκυρα, περνά από το υπογάστριο της Βουλγαρίας, το Κόσσοβο, τα Σκόπια, την Αλβανία και φτάνει μέχρι τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Γι’ αυτό και οι εργώδεις διπλωματικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα στη Βαλκανική, όπως το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ή ζητήματα που σχετίζονται με την Αλβανία, όπου σήμερα (χθες) πραγματοποιεί επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς».

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού, Χρυσόστομος Δήμου.

Επίσης, ο κ. Δήμου έθεσε στον Υφυπουργό θέματα που αφορούν τη νέα μορφή που θα πάρει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, την ψήφο των Ομογενών, και ζητήματα ίσης φορολογικής μεταχείρισης των Ελλήνων της Διασποράς με τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι το ΣΑΕ, στην επόμενη φάση του, θα προβλέπεται να αυτό-οργανωθεί και να αυτοχρηματοδοτηθεί από τους φορείς της Διασποράς, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Σε καμία περίπτωση εφεξής κυβέρνηση ή ο αρμόδιος Υφυπουργός ή κόμματα πίσω από αυτούς, δεν θα κουνάνε το δάχτυλό τους, και δεν θα υποδεικνύουν στην Ομογένεια τί πρέπει να κάνει για ζητήματα που εκείνη ζει και ξέρει καλύτερα», υπογράμμισε με έμφαση. Προσέθεσε, δε, ότι: «Το ΣΑΕ θα έχει τον συνταγματικό του ρόλο, δηλαδή συμβουλευτικό για την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή μία δεξαμενή σκέψης. Και μάλιστα, σκέφτομαι να εισηγηθώ, επειδή το όνομα ΣΑΕ άφησε κακά αποτυπώματα, στο νέο Σύνταγμα, να πάρει την ονομασία Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνισμού».

Για την ψήφο της Ομογένειας ο κ. Κουίκ απάντησε ότι αυτό είναι θέμα που ήδη εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, δεσμεύτηκε να το συζητήσει με το αρμόδιο Υπουργείο.

(Ιστοσελίδα ΥΠΕΞ)

ΜΕ ΤΟΝ Γεν. Διεθυντής της ΓΓ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο κ. Δήμου είχε συνάντηση και με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινο.

Με  Γ.Καραγιάννη

 Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συναντήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομο Δήμου και τον υπεύθυνο Τύπου & Επικοινωνίας κ. Θεοφάνη Καλυβιώτη. Τα μέλη του ΔΣ του Παγκόσμιου Συμβουλίου ενημέρωσαν τον κ. Καραγιάννη για τη νέα μορφή που θα πάρει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και παράλληλα έθεσαν το θέμα της ψήφου των ομογενών καθώς και ζητήματα ίσης φορολογικής μεταχείρισης των Ελλήνων της Διασποράς με τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Καραγιάννης ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) εξήρε το έργο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και ενημέρωσε για τις προσπάθειες της επιτροπής για τη διατήρηση του φιλελληνισμού και της ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές ομογενών, τις δράσεις της επιτροπής για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών θεμάτων με τη συνεργασία και τη στήριξη των Ελλήνων Αποδήμων, καθώς και για τη συμμετοχή του ως μέλος της επιτροπής σε εκδηλώσεις Ομογενειακών Οργανώσεων των Ελλήνων της Διασποράς.

Περισσότερα για άλλες συναντήσεις που είχε ο κ. Δήμου στην Αθήνα με υπηρεσιακούς και ομογενειακούς παράγοντες, αργότερα.