Στόλτενμπεργκ: Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, λύστε τα μεταξύ σας

Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, αλλά κάτι που πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς για το αν προβλέπεται εμπλοκή της Συμμαχίας στα ελληνοτουρκικά.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είναι σύμμαχοι από το 1952. Και οι δύο συμβάλλουν στη συλλογική μας άμυνα, αναμένω οι διαφορές που βλέπουμε σε κάποια ζητήματα να επιλύονται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πνεύμα των καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδοκιμάζω το ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν πρόσφατα μια τηλεφωνική συζήτηση και ότι συμφώνησαν να επιλύσουν αυτές τις διαφορές μέσω διαλόγου» δήλωσε ο κ. Στόλντεμπεργκ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές για ελληνικό αίτημα προς τη Συμμαχία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα ελληνοτουρκικά, δεδομένων των πρόσφατων εντάσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, τονίζοντας όμως και ότι η Συμμαχία είναι σημαντική για την Τουρκία. «Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ, αλλά και το ΝΑΤΟ είναι επίσης σημαντικό για την Τουρκία. Η Συμμαχία βασίζεται στην αρχή του “ένας για όλους και όλοι για έναν”». Επίσης, πρόσθεσε ότι η Συμμαχία στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά την Τουρκία, καθώς πρόκειται για τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που «έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η στάση της Συμμαχίας ως προς την επιχείρηση στο Αφρίν, είπε ότι «είμαστε μέλος της παγκόσμιας συμμαχίας κατά του Daesh (ISIS), παρέχουμε υποστήριξη με AWACS (ιπτάμενα ραντάρ) αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι παρόν στο έδαφος στη βόρεια Συρία. Κάποιοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι. Είμαστε ενήμεροι πως υπάρχουν κάποιες προκλήσεις σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και γύρω από το Αφρίν. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα για άμεσο διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Καθώς το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο έδαφος, ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ που είναι παρόντες στο έδαφος μέσα και γύρω από το Αφρίν. Αναγνωρίζουμε τους βάσιμους προβληματισμούς ασφαλείας της Τουρκίας, που αναμένουμε να αντιμετωπιστούν με αναλογικότητα και μέτρο. Όλοι κατανοούμε πως η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές. Καλωσορίζουμε το ότι η Τουρκία έχει επιδείξει διαφάνεια και έχει ενημερώσει πολλές φορές το ΝΑΤΟ για την επιχείρηση στο Αφρίν, τόσο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια».

Ως προς τα πλήγματα στη Συρία, ο κ. Στόλντεμπεργκ τόνισε πως όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΤΑΟ εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην επιχείρηση, σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ καταδικάζει την «επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς».

Σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε πως η αγορά εξοπλισμών είναι «εθνική απόφαση», όπως και το να «αγοράζεις και να πουλάς».

«Οπότε αυτό δεν αποφασίζεται από το ΝΑΤΟ, αποφασίζεται από τους συμμάχους». Παράλληλα, επιδοκίμασε τις τουρκικές επαφές με Ιταλία και Γαλλία στην κοινοπραξία EUROSAM για ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας/ αντιπυραυλικής άμυνας και τις αναφορές περί συμφωνίας για αγορά Patriot από τις ΗΠΑ.