“Βόμβα” Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προέβη σε νέες ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά σε αύξηση της προκλητικότητας και των παραβάσεων από πλευράς των Ελλήνων.

 “Στο Αιγαίο, γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις με την γείτονα Ελλάδα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν ανήκουν σε κανέναν. Βλέπουμε ότι γίνονται παρόμοιες ενέργειες, όπως έγιναν και στα Ίμια (στα Καρντάκ αναφέρει). Ήταν μια προσπάθεια να “φυτέψουν” μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα. Το λιμενικό μας έκανε την απαραίτητη παρέμβαση και αφαίρεσε την σημαία. Προτείνουμε η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις μας. Θα απαντήσουμε ανάλογα σε μελλοντικές ενέργειες με αυτή την κατεύθυνση”.

Ο ιστότοπος Aydinlik συνδέει τις δηλώσεις Γιλντιρίμ με την κίνηση τρεις νεαρών να υψώσουν την ελληνική σημαία την περασμένη Παρασκευή στη βραχονησίδα “Μικρός Ανθρωποφάγος” κοντά στους Φούρνους, και δημοσιεύει τις φωτογραφίες.

Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει

Ανώτατη πηγή ΥΠΕΘΑ σε αποκλειστική δήλωση στο pronews.gr διαψεύδει τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ.Γιλντιρίμ ότι αφαιρέθηκε η ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάς αλλά και από το Πρασονήσι.

Πιο συγκεκριμένα:

«Το πρωί η ελληνική ακτοφυλακή πέρασε από τα νησιά και οι σημαίες ήταν εκεί. Δεν υπάρχει καμία μεθύστερη ενημέρωση, αλλά οι σημαίες μας είναι ακόμα εκεί».

Και το Μαξίμου

Διαψεύδειτο Μαξίμου  τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι Τούρκοι κομάντο κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος προσεκτικά δήλωσε ότι «με βάση την ενημέρωση που έχει ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».

 «Σε κάθε περίπτωση η δήλωση Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί γκρίζες ζώνες και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.