Κρίσιμες επαφές για την Οικονομία

Αθήνα.- Η εξέλιξη των τραπεζικών stress test και η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης και κυρίως η επόμενη ημέρα της μετά-μνημονίων εποχής αναμένεται να εξεταστούν στα δύο προγραμματισμένα κρίσιμα ραντεβού για αυτή την εβδομάδα.

Ο πρώτος σταθμός για την ελληνική οικονομία σε μια σειρά «εξετάσεων» που θα περάσει έως και τις 20 Αυγούστου, θα είναι την Τετάρτη και την Πέμπτη στο προγραμματισμένο ραντεβού στην Φρανκφούρτη των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα με τις εποπτικές αρχές της ΕΚΤ.

Σε αυτό το ραντεβού αναμένεται οι διοικήσεις των τραπεζών να έχουν εικόνα για την πορεία των κεφαλαιακών ελέγχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν προκύψει μεγάλοι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που απομακρύνει το σενάριο οι τράπεζες να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα δυσμενή σενάρια των κεφαλαιακών ελέγχων.

Κρίσιμες επαφές

Με τα στοιχεία για την πορεία των κεφαλαιακών ελέγχων των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, αλλά και το αναλυτικό αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να αντικαταστήσει από τον Αύγουστο του 2018 τα μνημονιακά προγράμματα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ταξιδέψει στο τέλος της εβδομάδα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετέχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκεί θα βρίσκονται όλοι οι πρωταγωνιστές στην ελληνική υπόθεση. Πρόθεση τους είναι να λάβουν πολιτικές αποφάσεις σχετικά με όλα τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία εκκρεμούν. Η ελληνική πλευρά θα περιμένει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, τη λύση την οποία θα επιλέξουν οι δανειστές για τη διευθέτηση του χρέους και τη μορφή πoυ θα έχει η επιτήρηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο Washington Group, δηλαδή με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Εκεί θα κριθεί το πόσο σκληρή θα είναι η στάση του Ταμείου αναφορικά με την επόμενη ημέρα από το πρόγραμμα, αλλά και τα ορόσημα που θα ζητήσει να μπουν προκειμένου να συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ώρα πολιτικών αποφάσεων

Αξιωματούχοι οι οποίοι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίζουν ότι οι εξελίξεις δεν έχουν να κάνουν με τεχνικές συζητήσεις. Όπως αναφέρουν η τεχνική δουλειά που έπρεπε να γίνει από όλες τις πλευρές για όλα τα ζητήματα έχει ολοκληρωθεί, με πολύ μικρές λεπτομέρειες να απομένουν. Αυτό που εκκρεμεί είναι οι πολιτικές αποφάσεις από τους ισχυρούς προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα, το οποίο θα περιλαμβάνει ρύθμιση χρέους αλλά και δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που δεν θα έχουν κλείσει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018.

Το μέγεθος και η αυστηρότητα των δεσμεύσεων θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ταμείου και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές προς όλες τις πλευρές για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι το τέλος του τρίτου Μνημονίου.