Την Κυριακή στην 5η Λεωφόρο του Μαχάταν η εθνική παρέλαση

Νέα Υόρκη.- Τελετάρχες ο Κυβερνήτης Αντριου Κουόμο, η Εισαγγελέας του Νάσο Μάντλιν Σίγκα και ο επιχειρηματίας από τη Λήμνο, Παντελής Μπούμπουρας – Κεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελλάδα»

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Πηγή: Greeknewsonline

Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, η Εισαγγελέας της κομητείας του Νάσο, Μάντλιν Σίγκα και ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος από τη Λήμνο, Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, θα είναι οι τελετάρχες της παρέλασης για την 197η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Απριλίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, στη διάρκεια της προτελευταίας πανομογενειακής συγκέντρωσης που έγινε το βράδυ της Πέμπτης 12 Απριλίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια. Παρόντες ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλη Φιλίππου, καθώς και η Πρόξενος της Ελλάδος, Λάνα Ζωχιού.

Στη φετινή παρέλαση θα υπάρξει και τέταρτος τελετάρχης. Πρόκειται για το Δήμαρχο, William Reilich, της πόλης Greece που βρίσκεται στην κομητεία Monroe της Νέας Υόρκης, η οποία θα τιμηθεί από την Ομοσπονδία για τον συμβολισμό της. Αξίζει να σημειωθεί πως η πόλη, η οποία ονομαζόταν παλιά Northampton, έλαβε το 1822 την ονομασία Greece ως ένδειξη υποστήριξης στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας, τρεις θέσεις θα παραμείνουν κενές στην εξέδρα των επισήμων, οι δύο για τους δύο Ελληνες στρατιώτες, Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία εδώ και ενάμιση μήνα και η τρίτη για το σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, στο Αιγαίο, την Πέμπτη, στη μνήμη του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Να υπενθυμίσουμε ότι το κεντρικό σύνθημα της παρέλασης της Νέας Υόρκης, όπως και των υπολοίπων παρελάσεως στις ΗΠΑ, είναι η ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Εξάλλου, μεθαύριο Τετάρτη θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη η 30μελής αποστολή της Προεδρικής Φρουράς από την Αθήνα που θα είναι παρούσα στην τελευταία πανηγυρική πανομογενειακή την Πέμπτη 19 Απριλίου. Η φετινή παρέλαση ωστόσο ίσως δώσει στους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς αλλά και σε όλη την Ομογένεια, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον μοναδικό εν ζωή Εύζωνα που συμμετείχε στην παρέλαση του 1949. Πρόκειται για τον κ. Λαντζούνη, ηλικίας άνω των 90 ετών, με καταγωγή από την Μυτιλήνη, ο οποίος διαμένει στην Πενσυλβάνια.

Μια πολυμελής αντιπροσωπεία από την Ελλάδα αναμένεται να ταξιδέψει και φέτος στη Νέα Υόρκη για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο. Ανάμεσά τους αναμένεται να είναι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος,  ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ιωάννης Μάζης, ο οποίος και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Σταθάκειο τη Δευτέρα 23 Απριλίου.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία, ως επίτιμοι τελετάρχες θα συμμετέχουν στην παρέλαση η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και η πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, Κατερίνα Παναγοπούλου.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας, γίνονται προσπάθειες να έρθει στη Νέα Υόρκη και ο μαθητής του Λυκείου Γαζίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, πέρυσι, ύψωσε σε στύλο την Ελληνική σημαία, -κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 4 χρόνια- πράξη η οποία κρίθηκε από τους καθηγητές του σχολείου ιδιαίτερα επικίνδυνη και του επέφερε μονοήμερη αποβολή.

“Μερικές φορές ο χειρότερος πολέμιος του Εθνους μας είναι το ίδιο το Κράτος. Αλλοι έχουν θυσιαστεί γι’ αυτή τη σημαία”, σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Οι Επιτροπές

Απομένει μόλις μία εβδομάδα για την παρέλαση και η προσοχή της διοίκησης της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρέλασης επικεντρώνεται κυρίως στα οικονομικά.

Μόλις εξήντα χιλιάδες δολάρια έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί στο ταμείο της παρέλασης, σύμφωνα με τον ταμία Πολ Κοτρώνη, ο οποίος κανέφερε επίσης ότι την Παρασκευή 20 Απριλίου στις 6 μμ θα πραγματοποιηθεί στο Central Next Door στην Αστόρια άλλη μία εκδήλωση – fundraiser για την παρέλαση.

Περίπου εικοσιτρείς χιλιάδες έχουν ήδη συγκεντρωθεί από το λαχείο της παρέλασης, είπε ο υπεύθυνος Βασίλης Γκουρνέλος, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν δεκαέξι χιλιάδες σε υποσχέσεις από το ραδιομαραθώνιο στον “Hellas Fm”.

“Δεν πάμε καλά οικονομικά”, τόνισε ο υπεύθυνος του λευκώματος, Νίκος Μπάρδης, λέγοντας ωστόσο πως θα ξεπεραστούν τα περσινά έσοδα.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα Δευτέρα είναι η τελευταία μέρα υποβολής αγγελιών για το λεύκωμα.

Εκατό χιλιάδες θα στοιχίσει το δείπνο στο Χίλτον το Σάββατο ανέφερε ο υπεύθυνος Φίλιπ Κρίστοφερ, τονίζοντας πως ο στόχος είναι να καλυφθούν τα έξοδα αυτά από είκοσι οργανισμούς / εταιρείες που θα προσφέρουν από πέντε χιλιάδες έκαστος. Ηδη, έχουν ανταποκριθεί τρεις τράπεζες, η Atlantic, η Investors’ και η Alma Bank, καθώς και οι επιχειρηματίες Γιάννης Ψαρράς, Νίκος Μούγιαρης και Μιχάλης Χαλκιάς.

“Ο Ελληνισμός κινδυνεύει σήμερα στο Αιγαίο, στη Θράκη, sτη Μακεδονία, κινδυνεύει στην Κύπρο και εμείς, ο Απόδημος Ελληνισμός, ίσως να είμαστε ο πιο ισχυρός στρατός της Ελλάδος”, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και κάλεσε όλους να βάψουν γαλανόλευκη την 5η Λεωφόρο.

“Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας εδώ και να βοηθήσουμε και την πατρίδα μας”, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νάνσυ Παπαϊωάννου, καλώντας να “δείξουμε ότι υπάρχει μια Ελλάδα ζωντανή και εδώ”.

Στα μηνύματα που θα φέρει το άρμα της ΑΧΕΠΑ και τα οποία θα καλούν τόσο τις ΗΠΑ να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την Τουρκία να σταματήσει μια σειρά παραβιάσεων και προκλήσεων, αναφέρθηκε ο κ. Λου Κάτσος, ιδρυτής του Eastern Mediterranean Business and Cultural Alliance.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Αργύρης Αργιτάκος, πρόεδρος του τμήματος 25 “Δελφοί”, ο Στέφανος Αμανατίδης για την εκδήλωση με τα χορευτικά το Σάββατο στο Κρητικό Σπίτι, ο πρώην πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης, και από τη νεολαία ο Ερμής Παντελάτος, η Μαρία Κύρκου και η Μαργαρίτα Σκουρλή.