Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα Ίμια

Αθήνα.-Αυστηρή απάντηση στους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, έδωσε με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, των ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Η τουρκική ανακοίνωση

Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ με μια προκλητική ανακοίνωση υποστήριξε ότι ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος των Ιμίων είναι τουρκικοί.

Σύμφωνα με το militaire.gr στη περιοχή των Ιμίων υπάρχει συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων που προβληματίζει για τις προθέσεις των Τούρκων.

‘Ολα αυτά την ίδια ώρα που οι φωνές για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία αρχίζουν να ακούγονται δυνατά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

“Η πολιτική των διαρκών προκλήσεων, της διαρκούς επιθετικότητας, της κλιμάκωσης δεν έχει βοηθήσει την Τουρκία ιδιαίτερα” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

“Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία για το κατέβασμα της ελληνική σημαίας από τη βραχονησίδα τόνισε ότι “Δεν επιβεβαιώνεται το συγκεκριμένο περιστατικό. Εφόσον δεν υπάρχει γνώση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο έχει τα μέσα για να ελέγχει τέτοιες καταστάσεις και εφόσον έχει διαψευστεί και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί. Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, μπορεί να απειλεί όσο θέλει, μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει, το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται. Η κυριαρχία τους είναι σαφής, προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες, που καλώς ή κακώς η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί ότι τις έχει υπογράψει”.

“Νομίζω ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος συμφωνεί ότι εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες. Πρέπει να ασκείται από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι απλώς ότι σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου. Και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες διότι μπορεί να δημιουργηθούν, λόγω του ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια κατάσταση έντασης, περιστατικά” ανέφερε.

“Βεβαίως είναι πρόκληση τα όσα έγιναν στο σινούκ που μετέφερε τον Πρωθυπουργό. Αυτό που έγινε χθες είναι ότι ζητήθηκε σχέδιο πτήσης και αμέσως σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά μαχητικά να υπενθυμίσω δεν είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας και αποχώρησαν. Άρα, δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης. Είναι πρόκληση το γεγονός ότι ζητούν από το ελικόπτερο, στο οποίο επιβαίνει ο Πρωθυπουργός να ζητάνε σχέδιο πτήσης. Από τη δική μας πλευρά χρειάζεται ψυχραιμία και να εκμεταλλευτούμε διεθνείς συμμαχίες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι το φόρουμ στο οποίο θα επιλυθούν οι διαφορές, είναι συμμαχία στρατιωτικού χαρακτήρα. Προφανώς, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα πει ότι δεν είναι το φόρουμ επίλυσης των διημερών διαφορών. Όρθως το λέει” είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

“Δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις, οι οχτώ Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Το έχει πει κι ο πρωθυπουργός, Τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, άλλα υπάρχουν δικαιοκρατικές διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθηθούν” ανέφερε.

“Η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή γιατί δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή, όπως επεδίωξαν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας. Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα οπότε δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις. Η πορεία της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα είναι σταθερή και βέβαιη και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της” τόνισε.