Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται  στα πρόθυρα πολέμου γράφει το Foreign Policy.  Οι δύο νατοικοί σύμμαχοι είναι τώρα ξανά στα ”μαχαίρια”, επηρεάζονται από λαϊκιστές και οι δύο πλευρές και αυτή τη φορά η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται πουθενά, αναφέρει. Το δημοσίευμα τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα και Τουρκία φτάνουν τόσο κοντά σε θερμό επεισόδιο, ενώ τονίζει ότι το ίδιο είχε συμβεί και το 1996 με αφορμή τα Ίμια. Το FP αναφέρεται στις τουρκικές προκλήσεις και στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν, ωστόσο τονίζει ότι και η Ελλάδα από την πλευρά της δεν έχει τη ρητορική που αρμόζει.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ “ομαλές”

“Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ “ομαλές”. Παρότι γείτονες άτυπα και τυπικά δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στον 20 αιώνα φτάσανε πολύ κοντά σε ένοπλη σύρραξη ακόμα και για τη βραχονησίδα Ίμια το 1996, πριν οι ΗΠΑ επενέβουν για να αποφευχθούν τα χειρότερα” αναφέρει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι δύο νατοικοί σύμμαχοι είναι τώρα ξανά στα ”μαχαίρια”, επηρεάζονται από λαϊκιστές και οι δύο πλευρές και αυτή τη φορά η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται πουθενά, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Γιλντιρίμ: “Ανεβάσανε τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε”

Τη Δευτέρα ξύπνησαν μνήμες από το  παρελθόν. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε τη σημαία που είχαν ανυψώσει τρεις Έλληνες από ένα νησάκι δίπλα στη νήσο “Φούρνοι”. Όπως ήδη γνωρίζουμε από τα εγχώρια ΜΜΕ, το Foreign Policy τόνισε ότι το ελληνικό Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει την τουρκική παρουσία στο νησάκι και αναφέρει επίσης αυτό αναμετέδωσαν όλα τα ελληνικά Μέσα. Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι ο δήμαρχος των Φούρνων είπε ότι η ελληνική σημαία κυματίζει ακόμα στο νησάκι. 

Το κλίμα οργής στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στις δηλώσεις του Γιλντιρίμ με τη μέγιστη σοβαρότητα τονίζει το ίδιο δημοσίευμα, ενώ επίσης αναφέρεται και στο τραγικό δυστύχημα του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του, ενώ επέστρεφε από αποστολή αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών, περίπου 10 μίλια βόρεια της Σκύρου. Το Forreign Policy φαίνεται ότι αναγνωρίζει την τουρκική προκλητικότητα καθώς σχολιάζει ότι : Τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο περισσότερο από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο. Παράλληλα σχετικά με την εσωτερικό κλίμα που επικρατεί στη  χώρας μας λόγω των σχέσεων με την Τουρκία, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει: Ενώ ο Γιλντιρίμ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν γρήγορες διπλωματικές κινήσεις και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θάνατο του Γιώργο Μπαλταδώρου, η ελληνική κοινή γνώμη κατηγορεί τη Τουρκία για το θάνατο του 34χρονου πιλότου. Επίσης σχετικά με την υπόθεση τω δύο στρατιωτικών: Η σύλληψη δύο αξιωματικών του ελληνικού στρατού τον περασμένο μήνα και η φυλάκισή τους στην Τουρκία, όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες κατασκοπείας, τροφοδοτεί περαιτέρω την οργή μεταξύ των Ελλήνων.

Για τις “γκρίζες” ζώνες και τις τουρκικές προκλήσεις 

Η νησίδα Ανθρωποφάγοι (Μικρός και Μεγάλος Ανθρωποφάς” είναι ένα από τα νησιά που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκουν στις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, επανελειμμένως έχει τονίσει ότι δεν αποδέχεται “τις γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο καθώς με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι νομικά αποδεκτό, αναφέρει το FP.

Η Τουρκία επανέλαβε τη θέσεις της μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον προηγούμενο χρόνο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, χρειάζεται αναθεώρηση. Ακολούθως το FP αναφέρεται στην πρόκληση στην οποία είχαν πρόεβη τουρκικά πολεμικά πλοία στα ελληνοκυπριακά ύδατα, όταν είχαν προσπαθήσει να παρεμπόδισουν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος της ENI.

Aπερίσκεπτη η ρητορική και από τις δύο πλευρές 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο με τις δύο πλευρές να προβαίνουν σε απερίσκεπτη ρητορική, σημειώνει επίσης το δημοσίευμα. Στην Τουρκία ο Ερντογάν και το κόμμα του προβαίνει συνεχώς σε επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, ενώ η αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο Κιλιντζάρογλου είναι ένας άνδρας ο οποίος υποστηρίζει ότι στην Τουρκία ανήκουν 18 νησιά τα οποία αυτή τη στιγμή ανήκουν στην Ελλάδα.

Η στάση της Τουρκίας είναι ίσως το μόνο σημείο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τον Τσίπρα, του ακροαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ να υπονοεί ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν “σουλτάνος”, και ο κεντροδεξιός Γιώργος Κουμουτσάκος εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι μια “χώρα με αυταρχικό πολίτευμα δημιουργεί αστάθεια και ένταση στην περιοχή”.

Το foreign policy τονίζει ότι επίσης ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η στάση που κρατά προς την Τουρκία είναι ορισμένες φορές ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  Παρόλα αυτά το FP επισημαίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά η στρατηγική του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, η οποία δεν φαίνεται ότι πρόκειται να αλλάξει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν παίρνει θέση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεγονός το οποίο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεγκ τόνισε πριν λίγες μέρες : “Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ”.

foreignpolicy.com/onalert.gr

Αγγελική Μαξούρη