Ξεκινούν οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕH

Ξεκινούν εντός της ημέρας οι επαναλαμβανόμενες 48 απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στην Βουλή, που θα επιτρέπει την πώληση μονάδων και λιγνιτωρυχείων της επιχείρησης μέσα στο επόμενο 6μηνο σε ιδιώτες.

Οι μονάδες αφορούν την Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα και πρόκειται να μεταβιβαστούν μετά από διαγωνισμό που θα διεξαχθεί έως τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση έρχεται για πρώτη φορά σε ανοιχτή ρήξη με συνδικαλιστές που την υποστήριξαν για να εκλεγεί, ώστε να ακυρώσει το σχέδιο της πώλησης της μικρής ΔΕΗ που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάντως πηγές του υπουργείου ενέργειας θεωρούν ότι δε θα υπάρξουν επιπτώσεις με διακοπές ρεύματος από τις απεργίες, καθώς μέρος των συνδικαλιστών ελέγχεται και δε θα ωθήσει την κατάσταση στα άκρα ώστε να επηρεαστεί το κοινωνικό σύνολο.

Από τη μικρή ΔΕΗ η κυβέρνηση ξεπουλά τη μισή ΔΕΗ δηλώνει η αντιπολίτευση και μιλά για χρήματα που θα προκύψουν που δε θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά στη μαύρη τρύπα των δημοσίων οικονομικών.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ

Εξακολουθούν και σήμερα να είναι “δεμένα” στα λιμάνια της χώρας τα πλοία, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ αντιδρά στο σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους. Επίσης ζητά να καταργηθεί ο νόμος και οι ειδικές συνθέσεις πληρωμάτων στις γραμμές Πάτρας-Ιταλίας.

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ανέφερε ότι «το υπουργείο δουλεύει συνεχώς και επιλύει ζητήματα της ΠΝΟ. Εμείς προχωρήσαμε στα εργασιακά σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που πρέπει να έχουν οι πλοιοκτήτες από τη μη τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, που δεν είχε τολμήσει καμία κυβέρνηση έως σήμερα». Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο φέρνει ρυθμίσεις πραγματικά δρακόντειες εις βάρος του εφοπλισμού.