Χάνει την έδρα του ομογενής βουλευτής στην Αυστραλία;

Μελβούρνη.- Την έδρα του, Hindmarsh, κινδυνεύει να χάσει εντελώς άδικα ο ομοσπονδιακός βουλευτής του Εργατικού Kόμματος, Στάθης Γεωργανάς, από τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού Εργατικού Κόμματος, Mark Butler, μετά τη δημοσίευση του πρώτου σχεδίου ανακατανομής εδρών για τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς ομογενείς που στηρίζουν τον κ. Γεωργανά και εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους για το ενδεχόμενο να μην δοθεί το χρίσμα της υποψηφιότητας στην έδρα Hindmarsh στον κ. Γεωργανά, αφού, όπως μας είπαν, εκείνος ήταν που την έκανε Εργατική.

Όπως προκύπτει από την ανακατανομή της Αυστραλιανής Εκλογικής Επιτροπής (Australian Electorate Commission), καταργείται η έδρα του Port Adelaide στην Αδελαΐδα και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στον κ. Γεωργανά.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές που κατατέθηκαν, ο αριθμός των εδρών στην Νότια Αυστραλία περιορίζεται στο εξής σε δέκα (μειώθηκαν κατά μία) με αποτέλεσμα μόνο πέντε από αυτές να κατέχει σήμερα το Εργατικό Κόμμα.

Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Εργατικού Κόμματος, Mark Butler, στον οποίο ανήκε μέχρι πρότινος η καταργηθείσα έδρα Port Adelaide, αναζητά ήδη το νέο του «σπίτι» στη γειτονική έδρα Hindmarsh, η οποία ανήκε στον Στάθη Γεωργανά από το 2004 έως το 2013 και την οποία κέρδισε ξανά ο ίδιος το 2016.

«Ακόμα όλα είναι ρευστά. Οι υπεύθυνοι του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν πώς θέλουν να χειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια λύση σύντομα» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο Στάθης Γεωργανάς, ο οποίος διεκδίκησε για πρώτη φορά την έδρα Hindmarsh πριν από 20 χρόνια, την περίοδο που κανένα άλλο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος δεν έδειχνε διατεθειμένο να «κατέβει» σε μια έδρα που παραδοσιακά ανήκε στο Φιλελεύθερο Κόμμα.

«Είναι πολύ σημαντική έδρα για το Εργατικό Κόμμα και για μένα προσωπικά, αλλά δεν πρόκειται να έχουμε τις τελικές απαντήσεις, τουλάχιστον για ακόμα τέσσερις εβδομάδες, οπότε αναμένουμε προς το παρόν τις προτάσεις και ταντιπροτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργανάς.

Παρ’ ότι από την περασμένη εβδομάδα δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη επίσημη ενημέρωση για το θέμα, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten, θέλει να βρεθεί μια λύση σύντομα. Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, πάντως, τα δύο πιθανά σενάρια συνοψίζονται στο να κατέβει ο κ. Γεωργανάς υποψήφιος στην έδρα της Αδελαΐδας, μετά τη συνταξιοδότηση της βουλευτή Kate Ellis, ή να «κονταροχτυπηθεί» με τον Tony Zappia για την έδρα Makin, η οποία επί του παρόντος ανήκει στον δεύτερο.

Ο κ. Butler, δήλωσε, με την σειρά του, ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη από μέρους του και προς το παρόν αναμένει την επόμενη συνάντηση των μελών, αφού δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ένστασης από το Εργατικό Κόμμα.

«Πρόκειται για ένα αρχικό σχέδιο το οποίο θα σκεφτούμε σοβαρά πριν καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Δεν σκοπεύω να αντιδράσω άμεσα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αν πρώτα δεν συζητήσω και δεν μελετήσω διεξοδικά όλες τις παραμέτρους με τους συναδέλφους μου».

«Φυσικά, μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση των αρμοδίων» κατέληξε ο Butler.

Πηγή:Neoskosmos.com