Πέθανε ο Ερρίκος Διβάνης, ένας από τους εμβληματικούς έλληνες ξενοδόχους

Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 63 ετών ο επιχειρηματίας Ερρίκος Διβάνης. Μαζί με τα αδέρφια του ήταν ο συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης ξενοδοχείων «ΔΙΒΑΝΗ» στην Αθήνα και τη Θεσσαλία (Καλαμπάκα και Λάρισα).

Ο όμιλος Διβάνη διαθέτει σήμερα επτά ξενοδοχεία με ξεχωριστό ύφος το καθένα.

 Τέσσερα βρίσκονται στην Αθήνα (Divani Caravel, Divani Apollon Suites, Divani Apollon Palace & Thalasso, Divani Palace Acropolis), και από ένα στην Καλαμπάκα (Divani Meteora) στη Λάρισα (Divani Palace Larissa) και την Κέρκυρα (Divani Corfu).

Ο Ερρίκος Διβάνης αφήνει πίσω τη σύζυγό του Σοφία, την κόρη του Έλλη, αδέλφια και λοιπούς συγγενείς.

Η κηδεία του θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασμαστική Ασθένεια «Η Φλόγα».

Η ιστορία της οικογένειας Διβάνη

Το 1958, δύο αδέρφια από τα Τρίκαλα, ο Αριστοτέλης και ο Γιώργος Διβάνης, ακολουθώντας τη συμβουλή του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ενασχόληση με τον τουρισμό και τη φιλοξενία εγκαινίασαν το πρώτο ξενοδοχείο τους στα Τρίκαλα, αναφέρει το protothema.gr.

Θεωρήθηκε μάλιστα ιδιαίτερα καινοτόμο εγχείρημα καθώς το καθένα από τα 65 δωμάτια της μονάδας διέθετε δικό του λουτρό.

Αμέσως μετά την πρώτη επιχειρηματική του πρωτοβουλία στον χώρο του τουρισμού, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο Αριστοτέλης Διβάνης διέβλεψε την ανερχόμενη εξέλιξη του εμβληματικού προορισμού των Μετεώρων και πήρε την απόφαση για την ίδρυση του δεύτερου ξενοδοχείου του ομίλου στην Καλαμπάκα.

Μετά το τέλος της δικτατορίας, ο όμιλος είναι πλέον ο μεγαλύτερος στη Θεσσαλία ανοίγοντας την τρίτη του μονάδα, αυτή τη φορά στη Λάρισα (απέναντι από το αρχαίο θέατρο).

Το επόμενο βήμα έγινε στην πρωτεύουσα. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση της δεύτερης δεκαετίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, τα δύο αδέρφια σε συνεργασία με τον συντοπίτη τους κ. Ζαφόλια εγκαινίασαν το πρώτο τους ξενοδοχείο στην Αθήνα στην περιοχή της Ακρόπολης – μια στρατηγική επιλογή του δημοφιλέστερου σημείου της χώρας και παγκοσμίως αναγνωρίσιμου.

Η τρίτη δεκαετία του Ομίλου Διβάνη φέρνει ένα ακόμη ξενοδοχείο στην Αθήνα, το Divani Zafolia Alexandras.

Τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας τις τουριστικές ροές, εξαγόρασαν το Corfu Kanoni κλαι έτσι γεννήθηκε το πολυτελές Divani Corfu Palace.

Το 1986 είναι η χρονιά που αρχίζει να δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις του Ομίλου μετά την ολοκλήρωση και των μεταπτυχιακών σπουδών του, ο Σπύρος Διβάνης, γιος του Αριστοτέλη.

Αν και πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό, ο ομιλος επανατοποθετήθηκε δυναμικά στην αγορά της Αθήνας και κέρδισε το στοίχημα εξαγοράζοντας το ιστορικό ξενοδοχείο Caravel.

Μέσα σε τρία χρόνια το Divani Caravel έγινε η πρώτη σε κερδοφορία ξενοδοχειακή επιχείρηση και αποτέλεσε την πρώτη επιλογή για τη διεξαγωγή διεθνών και εγχώριων απαιτητικών εκδηλώσεων και συνεδρίων στις δεκαετίες που ακολουθούν.

Στην επέτειο των 40 ετών του, ο όμιλος εξαγόρασε το εμβληματικό τοπόσημο των Νοτίων Προαστίων Apollon Pallas, στη Βουλιαγμένη.

Η πέμπτη δεκαετία των ξενοδοχείων Διβάνη φέρνει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ριζική ανακαίνιση του Apollon Pallas, που πλέον ονομάζεται Divani Apollon Palace & Thalasso, καθώς και η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου θαλασσοθεραπείας 3.500 τ.μ. και του Συνεδριακού Κέντρου “Αριστοτέλης Διβάνης” θέτουν τις βάσεις για την αναβαθμισμένη παρουσία του ξενοδοχείου.

Protagon.gr