Σκοπιανό: Διαπραγματεύσεις εν μέσω διαρροών, εκτιμήσεων και αντιδράσεων/Σχόλιο

Αθήνα.- Περίεργα παιχνίδια με τη λύση για το «Μακεδονικό», παίζονται τις τελευταίες ώρες. Η δήλωση – βόμβα του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ότι θα κλείσει συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, προκάλεσαν ταραχή στην Αθήνα.
Ο Νίκος Κοτζιάς, λίγες ώρες αργότερα, αντιλαμβανόμενος τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τις δηλώσεις Χαν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ σήμερα στην Αυστρία, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Επιτρόπου.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία και το χρονοδιάγραμμα των 15 ημερών όμως και αυτός είπε ότι είναι κοντά μια συμφωνία. «Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες», είπε ο Ζάεφ, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά ως προς το που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις και πόσο κοντά είμαστε τελικά σε συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η δήλωση Χαν για το χρονοδιάγραμμα της λύσης, δεν έδειχνε ότι έγινε από λάθος. Παρόντες στη συζήτηση της επιτροπής του Ευρωκοινωβουλίου ανέφεραν ότι ο Επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξη της ΕΕ, δεχόταν ερωτήσεις για τη στάση της Τουρκίας και μόνος του έκανε αναφορά στην υπόθεση των Σκοπίων και της λύσης για το όνομα.

Το ερώτημα παραμένει: Ο κ. Χαν λειτούργησε σαν «λαγός» μια συμφωνίας που βρίσκεται κοντά; Κι αν ναι, ποιες είναι οι πτυχές αυτής της συμφωνίας;

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας είχε θέσει δύο κόκκινες γραμμές οι οποίες οδηγούσαν σε «ναυάγιο». Η πρώτη ήταν το όνομα για το οποίο δεν δεχόταν το erga omnes. Επιδιώκει τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας, που είναι και ο πυρήνας του ζητήματος.

Και δεύτερον, δεν αποδέχεται αλλαγές στο Σύνταγμα και άρση των αλυτρωτισμών θεωρώντας ότι δεν είναι απαραίτητο για συμφωνία.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας φαίνεται πως έχει στόχο τη νομιμοποίηση ενός καθεστώτος διπλής ονομασίας για τη ΠΓΔΜ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, με εκπλήξεις, διαψεύσεις και υπονοούμενα, θα συναντηθούν σήμερα Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ με παρόντα τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μ. Νίμιτς. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν βήματα προσέγγισης με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ωστόσο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ασκούνται στο παρασκήνιο πιέσεις και προς τις δύο πλευρές ώστε να βρουν λύση και τις επόμενες εβδομάδες να έρθει μια συμφωνία – πακέτο στα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Μια λύση όμως που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις και στην Αθήνα και στα Σκόπια καθώς δεν υπάρχει ενιαία στάση, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.

Υπενθυμίζεται ότι μια λύση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Πάνο Καμμένο και ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προσβλέπει στη στήριξη των ΑΝΕΛ, αλλά να ζητήσει την ψήφο άλλων κομμάτων. Που ωστόσο δεν προτίθενται να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό.

Πηγή:In gr

PHP:ΣΧΟΛΙΟ. Είναι τουλάχιστον περίεργο πως, ακόμη και έγκυρες εφημερίδες και αξιόπιστα Ιστολόγια, όταν αναφέρονται στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τις αντιδράσεις που μια, ενδεχομένως μη απολύτως συμβατή με τα ελληνικά συμφέροντα,  λύση θα προκαλέσει, περιορίζονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και “μετρούν” τις ψήφους που η κυβέρνηση θα μπορούσε να αθροίσει και καθόλου αναφέρονται στην λαϊκή αντίδραση που θα προκληθεί εντός και εκτός Ελλάδος.

Το τελευταίο, δεδομένων των δημοσκοπήσεων, αλλά και των δύο εντός Ελλάδος συλλαλητηρίων και όλων των εκτός χώρας κινητοποιήσεων του απόδημου ελληνισμού, συνιστά και το κύριο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει μία τέτοια απευκταία προσπάθεια “άρον-άρον” συμβιβασμού Αθηνών και Σκοπίων.

Όθεν, και η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή δεν είναι βέβαιη, και η αντίδραση του λαού πρέπει να προεξοφλείται καθώς -όπως έδειξε και η τελευταία δημοσκόπηση- τα μνημόνια τα “καταπίνουν” οι Έλληνες, στα εθνικά θέματα, όμως, παραμένουν ανυποχώρητοι.

Χ.Μ.