Σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση συμφώνησαν Κιμ και Μουν

Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στην ιστορική τους συνάντηση, επιβεβαίωσαν πως κοινός τους στόχος είναι η «ολοσχερής αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, δηλώνοντας παράλληλα πως θα κηρύξουν φέτος το τέλος του Κορεατικού πολέμου.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, συμφώνησαν να εργαστούν για την «ολοσχερή αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου» και να αναζητήσουν συμφωνία για την εδραίωση «μόνιμης» και «σταθερής» ειρήνης στην χερσόνησο.

Στην κοινή διακήρυξη περιλαμβάνονται επίσης υποσχέσεις για επιδίωξη μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών, παύσης των «εχθρικών πράξεων», μετατροπής των συνόρων σε μια «ζώνη ειρήνης» και αναζήτηση πολυμερών διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν οι δυο ηγέτες, θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα συνομιλίες προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες της συνόδου.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε πως θα δημιουργηθεί διακορεατικό γραφείο επαφής στην Καεσόνγκ, θα υπάρξει κοινή συμμετοχή της Βόρειας και Νότιας Κορέας σε διεθνή αθλητικά γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν επανενώσεις οικογενειών στις 15 Αυγούστου.

Συμφωνήθηκε να «παύσουν παντελώς» όλες οι εχθρικές ενέργειες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και να γίνουν κοινές προσπάθειες για «πρακτική» εξάλειψη του κινδύνου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης να σταματήσουν όλες τις προπαγανδιστικές μεταδόσεις από την 1η Μαΐου, ενώ τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν και στρατιωτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Ειδικά για το θέμα της ειρήνευσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σταδιακά στον αφοπλισμό, καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις παραμένουν αυξημένες, αλλά και να επιδιώξουν μια σταδιακή μείωση των όπλων καθώς θα χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών.

Μετά την κοινή ανακοίνωση, ο ηγέτης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας για την σημερινή του απόφαση, τονίζοντας πως «δεν θα ξαναπάμε πίσω».

Από την πλευρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ευχαρίστησε τον κ. Μουν και τους νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για την επιτυχή σύνοδο, τονίζοντας πως η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι «αδέλφια που δεν θα πρέπει να μένουν χωριστά».

Θερμή χειραψία υψηλού συμβολισμού

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν άρχισαν σήμερα την ιστορική σύνοδο κορυφήςτους, ανταλλάσσοντας μια χειραψία με υψηλό συμβολισμό πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν στον ομόλογό του, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεατικό χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

euro2day.gr