Παραδοχή Τσακαλώτου: Η “καθαρή έξοδος” δεν θα είναι και τόσο “καθαρή”!

Αθήνα.- Στην παραδοχή ότι η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να δεχτεί τρεις έως τέσσερις αξιολογήσεις ανά έτος στην μετα-Μνημονιακή περίοδο, αντί για δύο που ισχύει σήμερα, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πιθανώς θα είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις, αντί για δύο», είπε, σε δήλωσή του στους «Financial Times».

Ο κ. Τσακαλώτος επαναβεβαίωσε επίσης πως η Αθήνα καταρτίζει δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαφνιάσει τις αγορές ή τους θεσμούς.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν πάντως ότι οι δηλώσεις κ. Τσακαλώτου ισοδυναμούν με μη καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο ή με παραδοχή πως η χώρα χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης.

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση», σημείωσαν οι πηγές, κάνοντας λόγο για «πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες».

Επιβεβαίωσαν όμως τον αυξημένο αριθμό αξιολογήσεων, λέγοντας: «Το ‘συν κάτι ακόμη’ ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».

Η μορφή των μετα-Μνημονιακών αξιολογήσεων παραμένει θολή, με δεδομένο ότι πολλά θα κριθούν από το εάν οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν ελάφρυνση του χρέους και πώς θα τη συνδέσουν με περαιτέρω υποχρεώσεις της Αθήνας.

Αδιευκρίνιστος παραμένει επίσης ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο είναι υπέρμαχος της ελάφρυνσης του χρέους αλλά ζητά επίσης αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής από την ελληνική πλευρά.

Η μετα-Μνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας αναμένεται να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, καθότι οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν πως οποιοδήποτε κράτος-μέλος δεχτεί δανειακή βοήθεια παραμένει σε καθεστώς επίβλεψης έως ότου αποπληρώσει το 75% του χρέους του.

Πηγή: skai.gr