Γιατί δεν συζητήθηκε το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Σόφιας

Σόφια.- Χθες, στο Eurogroup της Σόφιας δεν υπήρξε καμία πρόοδος με το θέμα του χρέους (και του γαλλικού μηχανισμού). Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα δεν αποτέλεσε μέρος της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα.

Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν ότι αιτία ήταν η απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις (που έπρεπε να προηγηθούν σε πολιτικό επίπεδο). Το χάσμα που παραμένει, εξηγούν, εμπόδισε μία συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η οποία αναμενόταν να γίνει χθες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup με βάση τις δηλώσεις/προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Πάντως, οι θέσεις των δανειστών άρχισαν να ξεκαθαρίζουν μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις, με τον Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ να μιλά για μία εμπροσθοβαρή και ενισχυμένη ελάφρυνση χρέους. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ επισήμανε ότι που θα υλοποιούνται με αυτόματο τρόπο. Και τούτο διότι μία τέτοια ισχυρή παρέμβαση (μαζί με εξ ίσου ισχυρές δεσμεύσεις της Αθήνας) μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών από τις οποίες θα κρίνεται η Ελλάδα από την 21η Αυγούστου και μετά…

Η θέση Κερέ για αυτόματο μηχανισμό συγκλίνει με αυτή του ΔΝΤ (αλλά και τα Γαλλίας). Αλλά έρχεται σε αντίθεση με αυτή του γερμανικού άξονα για σύνδεση παρεμβάσεων με μεταρρυθμίσεις που θα εγκρίνονται εκ νέου κάθε φορά. Και η Επιτροπή έχει μιλήσει για ημιαυτόματο μηχανισμό…

Όπως επισημάνθηκε μετά το Eurogroup και από τον κ. Σεντένο αυτές οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, αν αυτό ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δηλαδή θα ληφθούν αν υπάρξει αυτή η συμφωνία τον Ιούνιο. Μάλιστα επισημάνθηκε από τα χείλη του κ. Σεντένο ότι παρεμβάσεις θα ληφθούν “υπό την αίρεση ότι θα κριθούν αναγκαίες” για την βιωσιμότητα του χρέους (σ.σ. η γνωστή φράση if needed).

Ενισχυμένη εποπτεία

Εν αντιθέσει με το χρέος, η θέση όλων των Θεσμών (αλλά και της Ελληνικής πλευράς) ήταν κοινή σε έναν όρο: στην “ενισχυμένη” μεταμνημονιακή εποπτεία/παρακολούθηση.

“” παραδέχθηκε χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Σόφια της Βουλγαρίας, αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup προσθέτοντας όμως “ουδεμία σχέση έχει θα με την πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις οι οποίες έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις”. Η δήλωση/διευκρίνιση, ήρθε μία ημέρα μετά την παραδοχή του μέσω των FT ότι οι θεσμοί θα “επισκέπτονται” την Ελλάδα ακόμη και κάθε 3 μήνες (αντί για 6μηνες επισκέψεις που αντιμετωπίζουν τα άλλα κράτη που πέρασαν από πρόγραμμα).

Η θέση του κ. Τσακαλώτου ερμηνεύεται από αρμόδιους κύκλους ως μία προσπάθεια σταδιακής “συνειδητοποίησης” στο… εσωτερικό ακροατήριο αυτών που έρχονται και εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των θεσμών μετά το Eurogroup.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε σαφές για την μετά μνημονίου εποχή ότι η εποπτεία θα γίνει από έναν μηχανισμό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. “Θέλουμε αξιόπιστη μεταμνημονική εποπτεία” ανέφερε.

Ο κ. Κερέ έδωσε ακόμη μία διάσταση, μιλώντας για ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να δίνει η Ελλάδα στις αγορές και μέσα από το μετά μνημονίου σχέδιο αλλά και από τις παρεμβάσεις στο χρέος. Επισήμανε ότι “είναι πολύ σημαντικό να τελειώσει εγκαίρως η αξιολόγηση. “Με την επιστροφή των κλιμακίων πρέπει να γίνουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει”. Μάλιστα, ανέφερε ως προτεραιότητες της ΕΚΤ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το πτωχευτικό δίκαιο, πεδία στα οποία – όπως είπε – υπάρχει πρόοδος αλλά και δουλειά που πρέπει να γίνει.

Όλα τα μέτωπα μένουν ανοικτά

Επί του… πρακτέου οι θεσμοί επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχουν συμφωνήσει για… τίποτα. Ακόμη και το πακέτο των δόσεων που συνδέεται με την 4η αξιολόγηση (11,7 δισ. ευρώ ανέφερε η Επιτροπή τον προηγούμενο Μάρτιο), δεν έχει κλειδώσει όπως παραδέχθηκε ο Κλάους Ρέγκλιν χθες λέγοντας ότι “οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι έντονες”.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των 4 θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα και ξεκινούν στις 14/5 διαπραγματεύσεις με την Ελληνική πλευρά. Θα έχουν περιθώριο έως τις 24 Μαίου (όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup) ώστε να συμφωνήσουν για τα 88 προαπαιτούμενα.

Πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) πριν το Eurogroup, για να “τηρηθεί” το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα που οδηγεί σε συνολική πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου και σύμφωνα με τους θεσμούς παραμένει η “κεντρική” επιλογή.

Το ελληνικό σχέδιο της επόμενης ημέρας

Αναφορικά με το μεταμνημονιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, πέρα από τα εύσημα που αποδόθηκαν επισήμως, πληροφορίες κάνουν λόγο για ενστάσεις που παραμένουν αναφορικά με το σκέλος του κοινωνικού πακέτου που αυτό περιέχει ( αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ).

Ο ΥΠΟΙΚ χθες έδωσε και μία “πρόγευση” των στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι θα είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον, το δημόσιο και η δικαιοσύνη, ενώ ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας από την Ελλάδα όσων έχουν ψηφισθεί τα χρόνια των Μνημονίων.

Το σχέδιο θα “κλειδώσει” όταν ολοκληρωθεί και η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση. Καθώς όσες μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν εγκαίρως θα πρέπει να συμφωνηθεί να “εισαχθούν” σε αυτό. θα πρέπει επίσης να περιέχει τις τελικές δεσμεύσεις για την περικοπή των συντάξεων, του αφορολογήτου και των υπολοίπων μέτρων και αντίμετρων της περιόδου μετά το 2018…

πηγή:msn.com/el-gr