Θερμά αισθήματα και δύο χειραψίες, στη συνάντηση Τραμπ – Μέρκελ

Ουάσινγκτον.- Παρά τις διαφορές τους για θέματα εμπορίου αλλά και για το ζήτημα του Ιράν, που πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ τους, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν σε μια επίδειξη θερμών και φιλικών αισθημάτων κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στον Λευκό Οίκο.

Μετά την τελευταία τους συνάντηση, στην οποία δεν αντάλλαξαν χειραψία στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ φρόντισε να το κάνει δύο φορές, συγχαίροντας τη Μέρκελ για τη νίκη της στις εκλογές. “Έχουμε μια πραγματικά θαυμάσια σχέση, είχαμε στην πραγματικότητα μια θαυμάσια σχέση από την αρχή αλλά κάποιοι δεν το κατάλαβαν”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζοντας την καγκελάριο “πολύ εξαιρετική γυναίκα”.

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το περασμένο φθινόπωρο. Τόνισε όμως ότι ήταν σημαντικό το πρώτο της ταξίδι εκτός Ευρώπης να γίνει στην Ουάσινγκτον.

Η καγκελάριος θα επιχειρήσει σε αυτή τη συνάντηση να κάνει περισσότερη πρόοδο απ’όση πέτυχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αυτή, οι αμερικανικοί δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, ο σχεδιαζόμενος ρωσικός αγωγός φυσικός αερίου που θα φτάνει στη Γερμανία και οι αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου είναι τα βασικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και ενδέχεται να συζητηθούν στο γεύμα εργασίας που θα έχουν οι δύο ηγέτες.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν αναμένει να υπάρξει κάποια συμφωνία για το Ιράν σε αυτή τη συνάντηση, αλλά θεωρεί βέβαιο ότι θα συζητηθεί τόσο το θέμα αυτό όσο και οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Τραμπ. Ανοιχτή σε μια «διμερή εμπορική συμφωνία» δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε “ενθαρρυμένος” από την ιστορική συνάντηση που είχαν σήμερα οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος δεν θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ μέχρι να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ο Τραμπ είπε ότι “δύο χώρες” παραμένουν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν τη δική του συνάντησή με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς να αποκαλύψει ποιες είναι αυτές. Πρόσθεσε ότι έχει ευθύνη να διαπιστώσει αν μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας ότι “θα δούμε” αν εγκαθιδρυθεί μια αποπυρηνικοποιημένη ζώνη στην κορεατική χερσόνησο.

Για το ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ διαπίστωσε ότι η ισχύουσα συμφωνία “δεν είναι επαρκής” ώστε να περιοριστούν οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης και τόνισε ότι η επιρροή της θα πρέπει “να περιοριστεί”. “Είμαστε της άποψης ότι η JCPOA είναι ένα πρώτο βήμα που συνέβαλε στην επιβράδυνση των δραστηριοτήτων (του Ιράν) σε αυτόν τον τομέα (των πυρηνικών) αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αυτό δεν επαρκεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλοδοξίες του Ιράν θα χαλιναγωγηθούν και θα περιοριστούν”, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε “πολύ στενή” επαφή με τις ΗΠΑ όσο πλησιάζει η στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραμείνει η χώρα του ή αν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε κατηγορηματικά ότι “το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα” αλλά απέφυγε να σχολιάσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να πετύχει αυτόν τον σκοπό. “Δεν μιλώ για το αν θα μπορούσα ή όχι να χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία. Αλλά σας λέω αυτό, δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Αυτό μπορώ να σας το πώ. Εντάξει; Δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά. Μπορείτε να βασιστείτε σ’ αυτό”, τόνισε.

Αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο ώστε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το 2019 η χώρα της θα επενδύσει το 1,3% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, αυξάνοντας τα ποσά που δαπανά τα τελευταία χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Σχολιάζοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος Τραμπ, η Μέρκελ είπε ότι τώρα οι ΗΠΑ έχουν γίνει πολύ “ενδιαφέρον” μέρος για να επενδύσει κανείς. Για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μια διαπραγμάτευση για μια διμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή:amna.gr