Από τις περισσότερο επιτυχείς η εθνική παρέλαση του Σικάγο/ περισσότερα

Σικάγο.- Η ελληνική γειτονιά του Χόλστεντ ήταν το κέντρο των εκδηλώσεων για την Παρέλαση του Σικάγο για την 25η Μαρτίου 1821 που πραγματοποιηθήκε χθες Κυριακή 29 Απριλίου 2018.

Χιλιάδες ομογενείς κατέκλυσαν την οδό Χόλστεντ και κάτω από έναν λαμπρό ήλιο, επεφήμισαν τους Εύζωνες και όλους όσους παρήλασαν αποτίωντας φόρο τιμής στην Επανάσταση του 1821.

Το κέντρο του Σικάγου κυριολεκτικά πλημμύρισε στα γαλανόλευκα χρώματα από τις χιλιάδες ελληνικές σημαίες. Από τις 1.00 το μεσημέρι της Κυριακής και μετά άρχισαν να γεμίζουν σιγά – σιγά οι Ελληνο-Αμερικανοί, τους δρόμους και πριν τις 2.00, ώρα έναρξη της Παρέλασης, μικρά παιδιά, γονείς, παππούδες, επίσημοι, Εύζωνες, η τοπική Αστυνομία όλοι ντυμένοι στα γαλανόλευκα με τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν στα χέρια τους παρήλασαν και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στους ομογενείς.

Πάνω από 10.000 ομογενείς κατέβηκαν στους δρόμους για να τιμήσουν την ημέρα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, «Ενωσης», Κώστας Χανιωτάκης εκδήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για το πλήθος, τον παλμό και την ενότητα που επικράτησε στην παρέλαση: «η παρουσία όλου αυτού του κόσμου μάς βοήθησε να δείξουμε στην Πολιτεία πόσο ισχυρή και πόσο δεμένη κοινότητα είναι η ελληνική», είπε.

Από αριστερά: Dorothy Brown Clerk of Court, Βουλευτής του Μέριλαντ Γιάννης Σαρμπάνης, Κώστας Μπακογιάννης, Δρ. Γιώργος Τσιάμπας (Dr. George Chiampas) Sports medicine, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόι, Μπρους Ράουνερ.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σικάγου Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, Κ. Χανιωτάκης, επιφανείς πολιτικοί Ελληνοαμερικανικής καταγωγής, όπως η Υπουργός Οικονομικών Ιλινόις Μαρία Παππά, ο βουλευτής από την περιφέρεια του Μέριλαντ Γιάννης Σαρμπάνης, η Ελληνίδα Πρόξενος Πολυξένη Πετροπούλου, ο Γραμματέας Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Γ. Σιγκιολτζάκης, μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ο Εκπρόσωπος της γραμματείας της πολιτείας κ. Jesse White, ο Α. Παπαντωνίου Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ενωσης στην Αμερική, ο Φ. Παπαδόπουλος, ο σκηνοθέτης Γ. Σμαραγδής, ο πρώτος υπολοχαγός της πολεμικής αεροπορίας, Γ. Μαυρόπουλος Πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου για την Μικρά Ασία και τον Πόντο, ο Καθηγητής ορθοπεδικής στο Μεμόριαλ κ. Σιάμπας κ.α.(ekirikas.com)

Από τις πιο έντονες παρουσίες στην Παρέλαση ήταν του ελληνικού Σαββατιανού Σχολείου «Αριστοτέλης» στην Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους στο Niles του Σικάγο με την δραστήρια διευθύντριά της κα Ανδριάννα Παναγιώτου.

Φωτογραφία: Aristotle Saturday Greek School

Περισσότερα θα δημοσιεύσουμε αργότερα.