Ο Μόλερ ήγειρε την πιθανότητα να κλητεύσει τον πρόεδρο Τραμπ να καταθέσει για «Ρωσία»

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ την 5η Μαρτίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλητεύσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων εάν αρνηθεί να καταθέσει ενώπιον του ιδίου και της ομάδας του εντός των ορίων της έρευνας για τη φερόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016, έγραψε η εφημερίδα The Washington Post.

Επικαλούμενη τέσσερα πρόσωπα ενήμερα για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση, η Ποστ έγραψε ότι ο Μόλερ ανέφερε πως θα μπορούσε να κλητεύσει τον πρόεδρο όταν οι δικηγόροι του Τραμπ πρόβαλαν το επιχείρημα ότι ο αρχηγός του κράτους δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στα μέλη του ομάδας του ομοσπονδιακού εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα για τη φερόμενη ρωσική επέμβαση στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ εξεμάνη για το γεγονός ότι διέρρευσαν στον Τύπο οι δεκάδες ερωτήσεις που φέρεται να σκοπεύει να του υποβάλει η ομάδα του Ρόμπερτ Μόλερ στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμιξη της Ρωσίας και τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξή της με την ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα των ακινήτων.

«Τόσο αισχρό το ότι οι ερωτήσεις για το Ρωσικό Κυνήγι Μαγισσών ‘διέρρευσαν’ στα μέσα ενημέρωσης. Καμιά ερώτηση για τη Σύμπραξη!Ω, καταλαβαίνω…έχετε ένα κατασκευασμένο, ψεύτικο έγκλημα, Σύμπραξη, που δεν υπήρξε ποτέ και μία έρευνα ξεκίνησε με απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσαν παράνομα. Ωραία!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επανήλθε μία ώρα μετά προσθέτοντας: «Θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει παρακώλυση της Δικαιοσύνης για ένα έγκλημα που δεν συνέβη ποτέ. Κυνήγι Μαγισσών!»

Μέλη της ομάδας του Μόλερ ενημέρωσαν δικηγόρους του Τραμπ για τα δεκάδες ερωτήματα που σκοπεύουν να θέσουν στον πρόεδρο και οι δικηγόροι έφτιαξαν έναν κατάλογο με τουλάχιστον 48, ο οποίος αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα από την εφημερίδα The New York Times. Η εφημερίδα διαβεβαίωσε ότι το έγγραφο αυτό δεν περιήλθε στην κατοχή της από κάποιο μέλος της ομάδας των δικηγόρων του ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο Μόλερ θα ανακρίνει την Ιβάνκα μόνο όταν το κρίνει αναγκαίο προκειμένου να μην εξοργίσει τον Τραμπ

Η Ιβάνκα Τραμπ ήταν μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσι το βροχερό Σαββατοκύριακο του Μαΐου 2017 όταν ο Τραμπ αποφάσισε την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Τον επόμενο μήνα η ίδια βρίσκονταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) κατά την επιστροφή στις ΗΠΑ από την σύνοδο της ομάδας G-20 στην Γερμανία, ενώ καθορίζονταν η στρατηγική διαχείρισης του ζητήματος που προκλήθηκε από την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με μία δικηγόρο από την Ρωσία και υπό την προσδοκία πρόσβασης σε επιβλαβείς πληροφορίες για την προεδρική υποψηφία των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, το 2016.

Η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του προέδρου Τραμπ και σύμβουλος του στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, μίλησε για λίγο με την δικηγόρο από την Ρωσία κι έναν λομπίστα στον Πύργο Τραμπ, στην ίδια συνάντηση κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία, σχολιάζει το “Politico.”

Η Ιβάνκα, είναι το μέλος της οικογένειας Τραμπ, που διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η ίδια, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, με θετική συμμετοχή και στην πρόσληψη του Πολ Μάναφορτ, πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας που σήμερα κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά.

Η Ιβάνκα δεν έχει ακόμη κληθεί να δώσει κατάθεση στον κ. Μόλερ, προκαλώντας ερωτηματικά σε συμβούλους και στελέχη του Λευκού Οίκου, που έχουν ήδη καταθέσει. “Η ίδια, έχει εμπλοκή σε όλα. Είναι παράξενο…,” δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με τα παιδιά του προέδρου Τραμπ.

Ο ειδικός ανακριτής από την πλευρά του, διαπραγματεύεται τους όρους μιας κατάθεσης του προέδρου Τραμπ στην ομάδα ερευνών που έχει συγκροτήσει.

Από την άλλη μεριά, μόνο οι εχθροί της Ιβάνκα στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ουσιαστικά την ιδέα να γίνει η ίδια “στόχος” στην έρευνα του Μόλερ και να μην κληθεί ως μία απλή μάρτυρας.

Ωστόσο, πρώην εισαγγελείς αλλά και νομικοί του υπουργείου Δικαιοσύνης δηλώνουν ότι το γεγονός της μη προσέγγισης της μέχρι σήμερα από την ομάδα έρευνας του Μόλερ, αλλά και το γεγονός ότι επίσης, μέχρι σήμερα, δεν έχουν ζητηθεί κάποια έγγραφα σε σχέση με την ίδια, εξηγούν ότι σύμφωνα με την προσέγγιση του Μόλερ μάλλον η Ιβάνκα δεν σχετίζεται με την έρευνα που διεξάγεται γύρω από την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι ίδιες πηγές, θεωρούν ως μη συνηθισμένη την μη κλήτευση ενός τόσο σημαντικού προσώπου για τις ανοιχτές υποθέσεις γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ, με δεδομένη την συμμετοχή της κόρης του, στην λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, η απόφαση του Μόλερ να κρατήσει την Ιβάνκα μακρυά από την έρευνα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη της στρατηγικής του, να μην εμπλέκει ανθρώπους στην όλη διαδικασία, παρά μόνο εάν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο ή υπαγορεύεται από τις εξελίξεις.

“Ο Μόλερ γνωρίζει ότι ενδεχόμενη προσπάθειά του ν’ ανακρίνει την Ιβάνκα Τραμπ θα είναι σαν ν’ ανάβει ένα σπίρτο στον ουσιαστικά ευέξαπτο Ντόναλντ Τραμπ,” δηλώνει χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ ντε λα Βέγκα, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας που έδινε αναφορά άμεσα στον Μόλερ, όταν αυτός υπηρετούσε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για την Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας. “Η ομάδα έρευνας θα θέλει προφανώς να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή εάν αυτό είναι αναγκαίο και πριν κάνει αυτό το βήμα,” συμπληρώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Ενδεχόμενη κλήση της Πρώτης Κόρης των ΗΠΑ για κατάθεση εμπεριέχει κινδύνους για δύο λόγους, σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράζουν πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και ειδικοί σε νομικά θέματα. Θα δώσει στην αμερικανική κοινή γνώμη την εντύπωση ότι η έρευνα του Μόλερ έχει φτάσει πλέον κοντά στα μέλη της προεδρικής οικογένειας, προσφέροντας στον πρόεδρο Τραμπ την απαραίτητη επιχειρηματολογία προκειμένου να επιτίθεται φραστικά κατά της άδικης μεταχείρισης που έτυχαν ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του από την αναφερόμενη έρευνα.

Ο Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει την έρευνα που διεξάγει ο Μόλερ ως ένα “κυνήγι μαγισσών.”

Κατά δεύτερο λόγο, υπάρχει ορατή η πιθανότητα ο πρόεδρος Τραμπ να περάσει στο απέναντι άκρο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για απονομή χάρης ή και για απόλυση του Μόλερ.

“Κατά την διεξαγωγή μιας τυπικής ποινικής έρευνας δεν θα είχε κάποιο κόστος να μιλήσεις με την ίδια, πέρα από τον χρόνο που θα διέθετες. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, κάτι τέτοιο δεν θα είναι χωρίς κόστος κι αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί. ‘Πόσο σημαντική εκτιμάμε ότι είναι η ίδια για την έρευνα; Ποιος είναι ο κίνδυνος από μία κατάθεσή της;’” δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, η ομάδα ερευνών του Μόλερ ενεργεί εκ του ασφαλούς όταν συνομιλεί με τους ανθρώπους του στενού πυρήνα του προέδρου Τραμπ. Η πρώην Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Χόουπ Χικς, που ήταν μία από τις πιο στενές συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, δεν είχε καταθέσει στην ομάδα έρευνας, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ κατέθεσε για ένα συγκεκριμένο ζήτημα: την συνάντηση που είχε με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας, στην διάρκεια της περιόδου μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας.

Από την άλλη μεριά, άμεσα μέλη της οικογένειας Τραμπ, δεν έχουν ακόμη εξεταστεί στο πλαίσιο της έρευνας.

“Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις,” δηλώνει ο Μάθιου Μίλερ, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. “Στην μία περίπτωση ενδέχεται να υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι στις συναντήσεις που ήταν παρούσα η Ιβάνκα και οι άνθρωποι αυτοί να έχουν καταθέσει ή οι ανακριτές ν’ αφήνουν την οικογένεια για το τέλος,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η ομάδα έρευνας του Μόλερ φαίνεται να προετοιμάζεται για μία κατάθεση του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με μία λίστα 49 ερωτήσεων που δημοσίευσε η εφημερίδα “The New York Times,” διαφαίνεται ότι ο ειδικός ανακριτής έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον να διερευνήσει τις σχέσεις του Τραμπ, με μέλη της οικογένειάς του.

Μία ερώτηση δίνει έμφαση στο τι ακριβώς γνώριζε ο Τραμπ την περίοδο της μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, για τις προσπάθειες του Κούνσερ να οργανώσει ένα κανάλι μυστικής επικοινωνίας με την Ρωσία. Στο σημείο αυτό, εγείρεται η πιθανότητα η Ιβάνκα Τραμπ να μην έχει κληθεί ακόμη για ανάκριση, επειδή ο σύζυγός της, Κούσνερ, τελεί υπό έρευνα. Ωστόσο, η ίδια προστατεύεται από την επίκληση ειδικού οικογενειακού νομικού της δικαιώματος, προκειμένου να μην απαντήσει σε ερωτήσεις που ενοχοποιούν τον Κούσνερ.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Μόλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Ο Πίτερ Μιριτζανιάν εκπρόσωπος του Άμπε Λόουελ δικηγόρου της Ιβάνκα και του συζύγου της, δήλωσε σε ανακοίνωσή του: “Η κίνηση του “Politico” να παρουσιάσει ένα άρθρο για την κυρία Τραμπ, χωρίς η ίδια να έχει πράξει κάτι που να δικαιολογεί το άρθρο, αποτελεί τον ορισμό της κατασκευής ειδήσεων. Τα ΜΜΕ θα πρέπει να γνωρίζουν να ενεργούν καλύτερα από το να πράττουν κάτι τέτοιο και να γίνονται όχημα για όσους είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν,” ανθρώπους.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παρουσία της Ιβάνκα σε κρίσιμες συναντήσεις, ενώ για το Μπέντμινστερ, παραδέχονται ότι ήταν παρούσα παίζοντας με τα παιδιά της κι όχι έχοντας κάποιο ρόλο στην απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI.

Ο Μόλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την απόλυση του Κόμεϊ.

Ο ίδιος, έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο διορισμός του έγινε από την υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν που έχει την ευθύνη άσκησης εποπτείας για την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας, στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Politico, ekirikas,

Ο κ. Ρόμπερτ Μόλερ. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File).