Το παρασκήνιο της μη αποστολής εκπροσώπου της ελληνικής Κυβέρνησης στην Παρέλαση του Σικάγο

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Αισθήματα απογοήτευσης προκάλεσε στην ομογένεια του Chicago (Σικάγο) η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης να αγνοήσει το αίτημα της Ομοσπονδίας για παρουσία εκπροσώπου της στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόι, «Ενωση», Κώστας Χανιωτάκης, καίτοι ο ίδιος είχε μεριμνήσει εγκαίρως ώστε να υπάρξει στην παρέλαση της 29ης Απριλίου 2018 για την Εθνική μας Ανεξαρτησία και εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, η τελευταία ανταποκρίθηκε στο αίτημα δια της …σιωπής!

Η Panhellenic Post επικοινώνησε με τον κ. Χανιωτάκη ο οποίος είχε κάνει την σχετική αποκάλυψη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Στη δήλωσή του αυτή, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Δεύτερας 30 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία της παρέλασης, τελετάρχης της οποίας ήταν ο Περιφεριάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε «πειραγμένος» από τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε στον ΕΚ ο κ. Χανιωτάκης, «με πείραξε η αδιαφορία της Κυβέρνησης! Είχαμε πει να έρθει ένας άνθρωπος της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο δεν ήρθε κανείς, αλλά δεν μας απάντησε κανένας. Τους στείλαμε πρόσκληση, μίλησα προσωπικά με κάποιους ανθρώπους για να τους πω και δεν με πήραν να μου πουν κάτι. Ούτε που απάντησαν στην πρόσκλησή μου»…

Η Panhellenic Post, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η σχετική πρόσκληση είχε αποσταλεί εθιμοτυπικά, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο προεδρείο της Βουλής. Μάλιστα, κατά το Πρωτόκολλο η πρόσκληση αφορούσε στο πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού και, σε περίπτωση κωλύματος,  προτεινότανε να παραστεί συγκεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης, που διατηρεί δεσμούς με την ομογένεια του Σικάγο. Το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό πρόσωπο είχε βολιδοσκοπηθεί και –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- ήταν σύμφωνος να ταξιδέψει.

Πλην όμως, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Προεδρείο της Βουλής δεν έδωσαν συνέχεια στο ομογενειακό αίτημα. Ούτε μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν την Επιτροπή Διοργάνωσης ότι δεν θα συμμετείχε στην παρέλαση εκπρόσωπος της κυβέρνησης…

Ό κ. Χανιωτάκης, κατά την προαναφερθείσα δήλωσή του στον Εθνικό Κήρυκα εξέφρασε την απορία του για την αδιαφορία που επέδειξε η Κυβέρνηση απέναντι στην Ομογένεια, στην συγκεκριμένη περίπτωση.  “Εδώ δεν είμαστε κόμματα, εδώ είμαστε η Παρέλαση των Ελλήνων της Ομογένειας του Σικάγο για την 25η Μαρτίου 1821”.

Όπως μας είπε ο κ. Χανιωτάκης, “εμείς δεν έχουμε κόμματα, μόνο ένα χρώμα έχουμε, το γαλανόλευκο, το ελληνικό. Δεν είμαστε κόμματα, είμαστε Ελλάδα, δεν ανήκουμε πουθενά,  μόνο στην Ελλάδα. Δεν τους κάλεσε κάποιο κόμμα, αλλά η Ομογένεια του Σικάγο και ούτε καν απάντησαν. Με στεναχώρησαν πάρα πολύ. Τέτοια αδιαφορία;”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χανιωτάκης είχε επικοινωνήσει και με τον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ. Η Panhellenic Post επικοινώνησε με συνεργάτη του Υφυπουργού, ο οποίος σε απαντητικό του τηλεφώνημα, επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Κουίκ και του Κώστα Χανιωτάκη. Μας μετέφερε δε την απάντηση ότι «ο κ. Υφυπουργός, παρότι εκδήλωσε σχετική πρόθεση ο συνομιλητής του,  δεν έλαβε πρόσκληση,  διότι του εξήγησε ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα ταξίδευε μεταξύ Καζακστάν και Αφρικής», μας είπε ο συνεργάτης του κ. Κουίκ.

Την ακρίβεια του περιστατικού επιβεβαίωσε στην Panhellenic post και ο κ. Χανιωτάκης τονίζοντας πως διατηρεί “άριστες σχέσεις” με τον κ. Τέρνες Κουίκ.

 

Φωτογραφία,  Στιγμιότυπο από την επιτυχημένη παρέλαση στο Σικάγο.