Με 17 διμοιρίες ΜΑΤ ο Αλέξης Τσίπρας στην Λέσβο

Αθήνα.- 17 διμοιρίες των ΜΑΤ θα μετατρέψουν σε φρούριο το νησί της Λέσβου για να …υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είχε προηγηθεί πέρυσι η επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα στο νησί, εν μέσω κατακραυγής για τις συνθήκες στη Μόρια και γενικότερα για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. Ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δέχθηκε φραστικές επιθέσεις και γιουχάισμα από κατοίκους.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Λέσβο έχει καθυστερήσει, ειδικά εφόσον μιλάμε για ένα νησί που φιλοξενεί το «κολαστήριο» της Μόριας που έχει προκαλέσει διεθνή οργή και αποδοκιμασία. Το νησί θα φρουρείται από 17 διμοιρίες ΜΑΤ ερχόμενες από την Αθήνα, ενώ οι συμπλοκές στο κέντρο κράτησης δεν έχουν τέλος (η τελευταία σημειώθηκε πριν από δύο 24ωρα).

Ένα σκηνικό αν μη τι άλλο εκρηκτικό. Που επιβεβαιώθηκε από τη «θερμή» υποδοχή που είχε χθες ο Δ. Βίτσας στη Μόρια. Εκεί που μάλλον δεν θα πάει ο πρωθυπουργός.

Ένα κάκιστο περιβάλλον για την κυβέρνηση που γίνεται ακόμη χειρότερο καθώς από την 1η Ιουλίου τα νησιά που δέχονται πιέσεις από μεταναστευτικές ροές (και είχαν εξαιρεθεί σε πρώτη φάση) θα ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Κι αυτό αποτελεί αιτία πολέμου για την τοπική κοινωνία η οποία θυμίζει τις υποσχέσεις των κ. Τσίπρα και Καμμένου για στήριξη της νησιωτικής περιοχής και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου.

Οι κάτοικοι σήμερα θα υποδεχθούν τον πρωθυπουργό με μαύρες σημαίες και εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν και επεισόδια.

Να σημειωθεί ότι η φετινή εργατική Πρωτομαγιά είχε μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις πορείες. Αφενός οι βουλευτές του κόμματος αποδοκιμάστηκαν ή δέχτηκαν ακόμα και επιθέσεις (όπως ο βουλευτής Εύβοιας, Γιώργος Ακριώτης). Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέτος δεν παρουσιάστηκε σε καμία εκδήλωση, αρκέστηκε μόνο σε ένα μήνυμα  μέσω των κοινωνικών δικτύων  περί υπεράσπισης της εργασίας.

Το γενικότερο κλίμα αποτυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια, κυρίως των νέων ανθρώπων, για τις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα. Κι ενώ η ανεργία στην Ελλάδα μειώνεται με μικρά βήματα, οι μισθοί δεν παρουσιάζουν καμία αύξηση, ενώ τα στοιχεία για τη μαύρη εργασία παραμένουν ασαφή, αφού και λόγω της φύσης της δουλειάς είναι δύσκολο να καταγραφούν τα ποσοστά ή οι μισθολογικές συνθήκες.

Έτσι, η Πρωτομαγιά του 2018 άφησε μία εικόνα αποδοκιμασίας για την κυβερνητική πολιτική και τα αποτελέσματά της. Κι όποιος γνωρίζει από την επαρχία θα καταλαβαίνει τις συμβαίνει με το κυβερνών κόμμα. Οι βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνούν και πολύ κακά στις συζητήσεις με τους συμπολίτες και ψηφοφόρους τους. Οι ερωτήσεις και τα παράπονα πέφτουν βροχή. Για τα μνημόνια, τις περικοπές στις συντάξεις, τους υπέρογκους φόρους, τις εισφορές που τσακίζουν και τους αγρότες. Για τα εθνικά θέματα που έχουν πάρει στραβό δρόμο.

Η αποκλιμάκωση της κοινωνικής αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Ξεκίνησε δειλά – δειλά στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» που είχαν πάντως άλλο χαρακτήρα, και συνεχίζεται με την πρώτη ευκαιρία.

 

Αποσπάσματα άρθρου από in.gr

ΡΗΡ: Άλλες πληροφορίες (iefimerida.gr) γράφουν για επτά διμοιρίες των ΜΑΤ, με 170 άνδρες, (2 από τη Λέσβο και 5 από Αθήνα & Θεσσαλονίκη), ενώ όλες οι δυνάμεις της Λέσβου -ενισχυμένες και από δυνάμεις της Χίου- θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να μην υπάρξουν έκτροπα.