Τσακαλώτος: Ρεαλιστική αντιμετώπιση των δεδομένων

Νέα προειδοποιητικά μηνύματα και προς το Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνεχίζοντας την… αντιπολιτευτική τακτική του ως προς το σενάριο της «καθαρής» εξόδου.

Ξανά σε διαφορετική γραμμή ο υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε μεν να ισορροπήσει στα όσα ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να συμβούν μετά το τέλος του προγράμματος και στις επιλογές της κυβέρνησης.

Αλλωστε, η «προσγείωση» από την Κομισιόν, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς.

«Οι αγορές αλλά και οι Ευρωπαίοι «δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τα μνημόνια», είπε στο «Κόκκινο» ο κ. Τσακαλώτος κάνοντας ουσιαστικά κριτική σε όσους λένε ότι μπορούν να υπόσχονται αφειδώς και χωρίς έλεγχο παροχές.

Ο υπουργός απάντησε και σε όσους αντιδράσει και ζητούσαν να μην ισχύουν οι περικοπές στις συντάξεις από 1-1-2019  τονίζοντας ότι «δεν είναι ώρα για αυτήν την συζήτηση. Ναι κάθε πράγμα στην ώρα του, ως κομμουνιστές είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να τελειώσει η αξιολόγηση, το χρέος, το Μνημόνιο».

Αφηνε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναδιαπραγμάτευση των ήδη ψηφισμένων μέτρων, αλλά αφού κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα.

«Να δώσω και ένα δίκιο στο ΔΝΤ, ότι στην αρχή τους έλεγα ότι δεν μπορεί να κόψετε τις συντάξεις γιατί η θεία ή η γιαγιά βοηθάει από τη σύνταξή της το εγγόνι και το ανίψι, και το ΔΝΤ είπε πως πρέπει να φτιάξετε και ένα κοινωνικό κράτος, να είναι η σύνταξη της γιαγιάς και όχι να πληρώνει το ενοίκιο του παιδιού. Η γραμμή μας ήταν να μην κόψουμε τις συντάξεις, αλλά σταδιακά προσπαθήσαμε να κτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος, επίδομα παιδιών κλπ, άρα πρέπει να κοιτάξουμε όλη την εικόνα. Βεβαίως έχουν κοπεί και πολύ παραπάνω από ό,τι πρέπει, αλλά δεν μπορούμε να ξοδεύουμε όσο άλλες χώρες πιο πλούσιες από εμάς…»

Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι η εποπτεία μετά το καλοκαίρι θα είναι ενισχυμένη και συνεχής, «θολώνοντας» και πάλι το σενάριο της «καθαρής» εξόδου.

«Η επιτήρηση θα είναι πιο αυξημένη από ότι σε άλλες χώρες αφετέρου πως πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί. Δεν θα πούμε «τον Οκτώβριο θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό»» είπε χαρακτηριστικά  προσθέτοντας πως «Οι αγορές ξέρουν ότι η ΕΕ έχει προβλήματα. Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στο επενδυτικό κλίμα, στην Δικαιοσύνη που καθυστερεί, η γραφειοκρατία μπορεί να μειωθεί, αλλά με τον δικό μας τρόπο και χωρίς εκπλήξεις».

Αναφορικά με την πιθανή παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι ούτε η Ελλάδα το ζήτησε ούτε κανείς.

Είναι φανερό ότι ο υπουργός επιλέγει μια πιο ρεαλιστική πορεία αποφεύγοντας να υποσχεθεί «καθαρή» έξοδο αλλά ισορροπώντας και στα όσα έχει πει η κυβέρνηση για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, προσλήψεις κ.λπ.

Πρόκειται για ακόμη μια σαφή διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή του Μαξίμου, μια διαφοροποίηση που, όμως, κινείται στη γραμμή των δανειστών οι οποίοι ζητούν σύνεση στα όσα υπόσχεται η κυβέρνηση και ταυτόχρονα αντιμετώπιση με ρεαλισμό των μεταμνημονιακών δεδομένων της οικονομίας.

 

in.gr