Ανησυχία Κοτζιά για εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη.- Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν της βόρειας Συρίας συνιστά αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία αφορά και την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας στην έναρξη της τετραμερούς υπουργικής συνόδου με βαλκανικές χώρες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την έντονη ανησυχία της Αθήνας για την επανακαταγραφή περιουσιών που έχει δρομολογήσει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, εκφράζοντας φόβους πως έτσι θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τυχόν επιστροφή 14 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που είτε έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους είτε έχουν μετατοπισθεί εσωτερικά.

Τα μέτρα που προωθεί η Δαμασκός προβλέπουν ότι όσοι δεν δηλώσουν αυτοπροσώπως τις περιουσίες τους στην τοπική αυτοδιοίκηση έως τις αρχές Μαΐου θα κινδυνεύουν με κατάσχεση των σπιτιών τους από το κράτος. Στην πράξη το νέο περιουσιολόγιο μπορεί να καταστήσει αδύνατο τον επαναπατρισμό προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Ευρώπη ενώ παράλληλα επιβραβεύει πληθυσμούς που έμειναν πιστοί στο καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε Έλλαδα, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία για την διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως ο βαλκανικός διάδρομος θα παραμείνει κλειστός.

Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στη σύνοδο είναι το Σκοπιανό καθώς είναι πιθανό να υπάρξει διμερής συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον σκοπιανο ομόλογό του Ντιμιτρόφ στο περιθώριο των εργασιών.

Κύριο αντικείμενο των διυπουργικών συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη είναι πάντως η βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας ανάμεσα σε Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ.

Κοιτώντας στο μέλλον, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως η αναβάθμιση ενεργειακών και μεταφορικών δεσμών θα επιτρέψει την εμβάθυνση των διακρατικών συνεργασιών τόσο κατά την πορεία ένταξης της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και μετά την εισχώρησή τους σε αυτή.

Ο ΥΠΕΞ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως τα Βαλκάνια μπορούν να λειτουργήσουν ως μπλοκ στην ΕΕ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και της Ελλάδας.

skai.gr