Νέο ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Αθήνα – Η προοπτική συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ και η υπόσχεση για «πάρτι»

Αθήνα.- Στις 12 Μαΐου, το ερχόμενο Σάββατο, θα γίνει η νέα συνάντηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, μεταξύ των κ. Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, παρουσία μάλιστα του Μάιου Νίμιτς. Το νέο ραντεβού, μετά την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, θα γίνει στην Αθήνα.

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανακοινώθηκε απο τον Νίκο Κοτζιά, στην διάρκεια των δηλώσεων του, για την Τετραμερή Συνάρτηση της Θεσσαλονίκης.

«Αν είχα μια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα του “erga omnes”, θα έκανα πάρτι! Αλλά, θα κάνουμε πάρτι» απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, δείχνοντας μια αισιόδοξη δυναμική στις συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων.

Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν μια σειρά από εναλλακτικές, όπως σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. «Δεν καταλήξαμε, θα πρέπει να ενημερώσουμε και τους Πρωθυπουργούς μας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προϊδεάζοντας για συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, εφόσον αυτές οι εναλλακτικές σκέψεις ωριμάσουν.

Ανακοίνωσε μεν την συνάντηση στις 12 Μαΐου στην Αθήνα, όμως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ήταν αινιγματικός για το αν θα «προλάβουν» το ορόσημο του Ιουνίου. Με φόντο τις κατά καιρούς επισημάνσεις από ελληνικής πλευράς ότι το ορόσημο χάθηκε, σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η «Ιστορία προκάνει και οφείλουμε να προκάνουμε με την Ιστορία».

«Ξέρω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες, οι συναντήσεις μας είναι συχνές, αλλά όπως γνωρίζετε, οι προθεσμίες είναι σημαντικές και τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα. Διερευνούμε επιλογές και συνδυασμούς χωρίς να δεσμευόμαστε σε τίποτα. Ανοίξαμε ένα ή δύο από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που απομένουν. Ο στόχος είναι να επιτύχουμε μια ειλικρινή και βιώσιμη μόνιμη λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, μια λύση που θα δημιουργήσει φιλία, μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη», τόνισε από την πλευρά του ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του στα σκοπιανά ΜΜΕ.

Ως κύρια διαφωνία, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας προσδιορίζουν την ελληνική απαίτηση για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ.

Πηγή: real.gr