Βαριές οι ποινές αλλά οι κατηγορούμενοι… πήγαν σπίτι τους!

Αθήνα.- Αίσθηση έχει προκαλέσει σε δικαστικούς και δικηγορικούς κύκλους της χώρας η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές επώνυμα πρόσωπα για την υπόθεση προμήθειας του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων «Ηλεκτρονικός πόλεμος στο Στρατό Ξηράς».

Σύμφωνα με την δικογραφία οι ενεχόμενοι προκάλεσαν ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ.

Τα σχετικά σχόλια προκλήθηκαν γιατί, ναι μεν οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο ήσαν πολύ βαριές, αλλά οι καταδικασθέντες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αφέθηκαν ελεύθεροι να γυρίσουν σπίτι τους!

Πολλοί οι επώνυμοι που κάθισαν στο εδώλιο των κατηγορουμένων: Ο άλλοτε πανίσχυρος παράγων των οπλικών συστημάτων Θωμάς Λιακουνάκος. Κουμπάρος παλαιών πρωταγωνιστών του πολιτικού συστήματος και γνωστός στους κοσμικούς κύκλους για την έντονη παρουσία του στα κοσμικά δρώμενα με την ξανθιά γυναίκα του Νατάσα.

Ο κ. Λιακουνάκος δεν κατόρθωσε να πείσει τους δικαστές ότι το επίδικο σύστημα SONAK, με το οποίο προμήθευσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν ήταν ζημιογόνο για το Ελληνικό Δημόσιο. Καταδικάστηκε σε  κάθειρξη 16 ετών για ηθική αυτουργία σε απιστία. Με την ίδια ποινή τιμωρήθηκε για το ίδιο αδίκημα και ο Ηλίας Αρκουμανέας, πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της SONAK. Για απιστία καταδικάστηκαν ακόμη 2 πρώην ΓΓ του ΥΕΘΑ, οι Γιώργος Κολλίρης και Βαγγέλης Βασιλάκος  στους οποίους επιβλήθηκε, επίσης, ποινή κάθειρξης 16 ετών. Ενώ οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Κάντας, καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη για απλή συνέργεια στην απιστία.

Παρά τις βαριές ποινές, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους και έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στις καταδίκες, οπότε όλοι πήραν τον δρόμο προς τα σπίτια τους!

Πηγή: europost.gr

Φωτογραφία: Θωμάς Λιακουνάκος με τη γυναίκα του Νατάσα.