Η ελληνική συμμετοχή στην Ημέρα της Ευρώπης στις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες.– Να εξερευνήσουν το παρελθόν προκειμένου να μπορούν να οικοδομήσουν το μέλλον (Explore the Past to build the Future) παρότρυνε τους Ευρωπαίους το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βρυξελλών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ κατά την ελληνική συμμετοχή στους εορτασμούς της Ημέρας της Ευρώπης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που διοργανώθηκε χθες Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων είναι «το 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», όπως αυτό αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ΕΕ στις 17.05.2017, με στόχο την ενθάρρυνση των Ευρωπαίων πολιτών να ανακαλύψουν, να ενστερνιστούν και να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά ως κεντρικό στοιχείο της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου και να τονίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της διατήρησης της.

Με έντονη την παρουσία στοιχείων που αντλήθηκαν από την ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία η Θεά Αθηνά ήταν το σύμβολο της Σοφίας και η προστάτιδα των Τεχνών, η Παλλάδα αποτέλεσε το φετινό σύμβολο της ελληνικής παρουσίας. Επίσημη προσκεκλημένη η πόλη της Αθήνας, «ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού», πόλη-ορόσημο για τις Τέχνες, τη γνώση και τη Φιλοσοφία και έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων άγγιξε τις πέντε χιλιάδες περίπου.

Βασικός στόχος, η προβολή της Ελλάδας ως χώρας με ανεξάντλητο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, με Ιστορία και μυθολογία που ανάγεται στο μακρινό παρελθόν, γενέτειρας της Φιλοσοφίας και της Δημοκρατίας που αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες διαμόρφωσης των αρχών και αξιών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού αλλά ταυτόχρονα και την προβολή της σύγχρονης Ελλάδας ως χώρας που χάρη στην πολιτιστική της κληρονομιά διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της καλλιτεχνικής και ψηφιακής δημιουργίας, όπως π.χ. στον τομέα της κινηματογράφησης.

Στο ελληνικό περίπτερο στο αίθριο του κτηρίου του Συμβουλίου της ΕΕ (κτήριο JustusLipsius) παρουσιάστηκαν:

– Το ολοκαίνουργο νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας μας. Μέσω του διαφημιστικού σποτ GREECE IS NOW FILM FRIENDLY με τον κινηματογραφικό φακό να αποτυπώνει περισσότερες αποχρώσεις του μπλε στην Ελλάδα απ’ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με εκπληκτικές τοποθεσίες και φυσικά σκηνικά, χιλιάδες νησιά και πανέμορφη ενδοχώρα, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως χώρα που προσφέρει πολύ περισσότερα από μια ενιαία φυσική διακόσμηση. Διανεμήθηκε σχετικό ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες.

– Η Περιοδική έκδοση της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στην Αγγλική Γλώσσα μέσω της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για το μείζων ανθρωπιστικό ζήτημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στην πληρέστερη πληροφόρηση των πολιτών και των εκπροσώπων των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

– Ενημερωτικό τουριστικό υλικό του Δήμου Αθηναίων και του ΕΟΤ μέσω του οποίου παρουσιάστηκαν Αρχαιολογικοί χώροι, μοντέρνα και κλασικά μουσεία Τέχνης, πινακοθήκες, γκαλερί, μοντέρνα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ, υπαίθριες αγορές και θερινά σινεμά, που περιμένουν τον επισκέπτη της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

– Οπτικοακουστικό υλικό από τη Διαδικτυακή – διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ξεναγήσεων (Virtual Tours) του You Go Culture σε προορισμούς ανά την Ελλάδα. Μια νέα δράση ανάδειξης και εξωστρεφούς προβολής του ελληνικού πολιτισμού από το E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

– Βραβευμένα ελληνικά προϊόντα όπως λάδι, ελιές, βότανα, παστέλι, ταχίνι και χαλβά, ευγενική προσφορά γνωστών ελληνικών εταιριών, τα οποία προσφέρθηκαν στους επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου σε ατομικές συσκευασίες.

Η ελληνική συμμετοχή στις χθεσινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης με κύριο θέμα το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, έθεσαν στο προσκήνιο τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και το βαθμό σύνδεσής του με τον ευρωπαϊκό, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος του στη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.

πηγή:ΑΠΕ