Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 η τιμή του πετρελαίου

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014 βρίσκεται η τιμή του αργού πετρελαίου, υπό τη σκιά των ανησυχιών για απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για τη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η ευρωπαϊκή ποικιλία Brent, βάσει της οποίας τιμολογούνται πολλοί τύποι αργού, βρίσκεται στα 75,66 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2014.

Πάνω από το φράγμα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι βρίσκεται από τα ξημερώματα και η αμερικανική ποικιλία West Texas, κάτι που επίσης δεν έχει συμβεί από τον Νοέμβριο του 2014.

Τυχόν έξοδος της κυβέρνησης Τραμπ από τη συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων εμπορικών κυρώσεων στην Τεχεράνη, αλλάζοντας εκ νέου τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει πως θα λάβει την απόφασή του έως τις 12 Μαΐου, ενώ ο ιρανός ομόλογός του Χασάν Ρουχανί προειδοποίησε χθες Κυριακή πως η Ουάσιγκτον θα διαπράξει «ιστορικό» λάθος εάν εγκαταλείψει τη συμφωνία του 2015.

Η άνοδος των τιμών έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου αναμένεται να φανεί εάν τα μέλη του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών παραμένων ενωμένα στην πολιτική μειωμένης παραγωγής που αποσκοπεί στην τόνωση της τιμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον ΟΠΕΚ, επιδιώκει τιμή της τάξης των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, όμως άλλα μέλη του Οργανισμού είναι ικανοποιημένα με τα σημερινά επίπεδα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/372890/sto-upsilotero-epipedo-apo-to-2014-i-timi-tou-petrelaiou/#ixzz5EnU3yb3y
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook