Ουδέποτε το Ελληνικό Δημόσιο πούλησε το οικόπεδο της Μονής Κύκκου/ΝΔ.

Λευκωσία.- Στον δικηγόρο της Μονής Κύκκου, Κώστα Βελάρη, επέρριψε την ευθύνη για την δικαστική διαφορά της Μονής με το Ελληνικό Δημόσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος κατέθεσε χθες Δευτέρα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Η διαφορά αφορά την αγορά το 1998 οικοπέδου της Μονής Κύκκου, έκτασης οκτώ στρεμμάτων, απέναντι από το μετόχι της στην Λευκωσία για την ανέγερση πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας.

Αντεξεταζόμενος από τον δικηγόρο κ. Κώστα Βελάρη ο υπουργός τόνισε ότι το γεγονός πως το οικόπεδο ουδέποτε πουλήθηκε προκύπτει και από το Κτηματολόγιο της Κύπρου. Ανήκει , ανέφερε αντικρούοντας τον δικηγόρο της Μονής στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Δεν ήθελα να είμαι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. Δυστυχώς κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δικηγόρος Κώστας Βελάρης ήθελε να «τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα» , γι΄ αυτό την καταστρατήγησε και ενήργησε για την πώληση του οικοπέδου σε ρωσική εταιρεία.

Ο Ν. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι ήθελε ειρηνική επίλυση της διαφοράς και για τον λόγο δεν άσκησε έφεση σε προηγούμενη δικαστική απόφαση και επεδίωξε συνάντηση με τον ηγούμενο Κύκκου, Μητροπολίτη Νικηφόρο, η οποία έγινε στις 28 Μαρτίου 2017.

Ο υπουργός κατέθεσε ότι με τον ηγούμενο Κύκκου κατέληξαν σε συμφωνία να προχωρήσει η ανέγερση της πρεσβείας και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό ήρθαν από την Αθήνα υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ. Ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε στο Δικαστήριο έγγραφο του ΥΠΕΞ, στο οποίο φαίνεται η εκταμίευση ποσού 4,5 εκατ. για την ανέγερση της πρεσβείας και της κατοικίας.

Σε υποβολές του δικηγόρου κ. Βελάρη ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε με αυστηρό ύφος, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα:

-«Προσέξτε πως μιλάτε για τον πρωθυπουργό της Ελλάδος»

-«Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα και Έλληνας υπουργός σε δικαστήριο».

– «Ο Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο γη το 1939 για πρεσβεία και θα ανεγερθεί μετά από 80 χρόνια».

Στην αντεξέταση του, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε με πολύ θετικά λόγια για τον ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο.

Στην συνάντηση της 28ης Μαρτίου 2017 ο κ. Νικηφόρος , ανέφερε ο υπουργός, «δάκρυσε, όταν μας είπε ότι θέλει να βλέπει την ελληνική σημαία και την πρεσβεία απέναντι από το μετόχι του Κύκκου». Ο Ν. Κοτζιάς κατέθεσε ότι ο δικηγόρος , Κώστας Βελάρης, αντέδρασε στην συμφωνία και είχε πει ενώπιον του ηγουμένου ότι δεν χρειάζονται οκτώ στρέμματα , αλλά τέσσερα. Ο κ. Νικηφόρος, πρόσθεσε ο υπουργός , χτύπησε το χέρι του στο γραφείο και είπε ότι η απόφαση του ήταν να δοθούν και τα οκτώ στρέμματα. Επίσης, ανέφερε ότι ο Κύκκου Νικηφόρος του έδωσε συγχαρητήρια για την πολιτική του στο Κυπριακό και την στήριξη προς την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας , τον Φεβρουάριο 2017, η Μονή Κύκκου για να πάρει πίσω το οικόπεδο πρέπει να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, πράγμα που δεν έχει κάνει.

ΑΠΕ

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Η εικόνα του Υπουργού Εξωτερικών να χάνει την ψυχραιμία του και να χρησιμοποιεί απαράδεκτους για την Κύπρο ισχυρισμούς, δεν διασύρει μόνον τον ίδιο. Πλήττει σοβαρά την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια όλων των Κυπρίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά.

«Στο διάστημα που απομένει στην Κυβέρνηση, ας προσπαθήσει ο κ. Κοτζιάς τουλάχιστον να ελέγξει τις αυταρχικές και αλαζονικές αντιδράσεις του. Δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του, αλλά την χώρα και τα συμφέροντά της» καταλήγει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.