ΓΝΩΜΗ: Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και η τακτική του “διαίρει και βασίλευε”

 

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το 11ο Πανιταλικό (;) Συνέδριο (XI Congresso Nazionale) που συνήλθε πρόσφατα στην Μεσσήνα Σικελίας, ανέδειξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) με επικεφαλής την απερχόμενη και επανεκλεγείσα πρόεδρο, Όλγα Νάσση.

Σε επίπεδο επίσημης παρουσίας στο Συνέδριο, ο προσκεκλημένος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης- και Προέδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ελληνική Διασπορά (sic) Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με άρθρο του, επιχαίρει για  το αποτέλεσμα. Ο πρώην σύντροφός του, Βασίλης Πριμικήρης – με ανάρτησή του στο FB εκφράζει τη λύπη του γιατί διαπιστώνει «την συρρίκνωση και απομαζικοποίηση της ΟΕΚΑΙ».

Αλλά, ας δούμε τι ουσιαστικό είχαμε στο «Πανιταλικό» συνέδριο…

Εάν κρίνουμε από το άρθρο του κ. Τριανταφυλλίδη, είχαμε ένα μαζικό ενωτικό συνέδριο, αφού –όπως γράφει- «οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων στην Ιταλία ήταν εκεί». Με τη φράση αυτή, ο ανυποψίαστος αναγνώστης καλοπροαίρετα αντιλαμβάνεται ότι ΟΛΕΣ οι Κοινότητες εκπροσωπήθηκαν στο Συνέδριο (ή Κογκρέσο, όπως το λένε οι Έλληνες της Ιταλίας). Ήτανε, όμως έτσι;

Ο κ. Τριανταφυλλίδης παραθέτει τις Κοινότητες και τα ονόματα εκπροσώπων που παραβρέθηκαν.  Συγκεκριμένα γράφει: «Από το Μιλάνο ο Δημήτρης Φέσσας, ο Ματθαίος Γιαννισόπουλος και Χαράλαμπο Σισμανίδη, από την κοινότητα της Τρινάκρια Σικελίας ο Χαράλαμπος Τσολάκης και η Δέσποινα Καρνιαδάκη, η Πρόεδρος της Κοινότητας της Ρώμης Μαρινέλλα Λινάρδος, ο εκπρόσωπος από το Σαλέρνο της Νάπολης Ανδρέας Ανδρέου, οι εκπρόσωποι της κοινότητας του Τάραντα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αντώνη Γεωργόπουλο, από τη Σαρδηνίας και το Κάλιαρι, η Μαρία Πία-Ορρού και ο Γιώργος Κούβελας, από την Κοινότητα του Στενού-Μεσσήνας ο πρόεδρος Δανιήλ Μακρής, ο αντιπρόεδρος Ιωσήφ Καρμπόνε και ο γενικός επιμελητής του Συνεδρίου Θανάσης Λιόσσης». Συνολικά, δηλαδή, έξι ή 7 Κοινότητες. Ασάφεια υπάρχει και ως προς τον αριθμό των εκπροσώπων! 13; 15; 16; Πόσοι;

Άποψη του Συνεδρίου (Από το FB triantafyllidis.alexandros/photos/)

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν εδώ. Ή ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν πληροφορήθηκε τον ακριβή αριθμό των ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας ή επιχειρεί να ωραιοποιήσει μία κατάσταση που, δυστυχώς, θυμίζει αποσύνθεση. Θα την αποδίδαμε δε σχηματικά με τη γνωστή φράση του Νικολό Μακιαβέλι, «διαίρει και βασίλευε».

Οι ελληνικές κοινότητες Ιταλίας δεν είναι 6 αλλά 19, σύμφωνα και με την επίσημη καταγραφή της ΟΕΚΑΙ. Από τις 19 Κοινότητες, στο «Πανιταλικό» προσήλθαν μόνον οι έξι! Ανάμεσα στις 13 Κοινότητες που αποφάσισαν να μην ασχοληθούν με το συνέδριο και να μην συμμετάσχουν στις εκλογές για νέο Δ.Σ., είναι η ιστορική Κοινότητα της Βενετίας, έδρα του Επισκόπου Γεννάδιου και η Κοινότητα της Μπολώνια που είναι και η έδρα της ΟΕΚΑΙ και όπου βρίσκονται και τα αρχεία της!

Μεταξύ δε των έξι που «έστησαν» το πανηγυράκι της «Πανιταλικής», ήταν και εκείνη του Τάραντα, η οποία  τελικά έγινε δεκτή χωρίς να περάσει, ως καταστατικά όφειλε, από ψήφισμα του τακτικού Συνεδρίου…

Και μια και ο λόγος για τους εκπροσώπους των Κοινοτήτων, οι οποίοι εκλέγονται με ένα δυσκολο-παρακολούθητο, είναι αλήθεια, σύστημα, με το ζόρι συγκεντρώθηκαν 16.

Όταν, όμως, στις 19 Κοινότητες παρουσιάζονται μόνον 6 υπάρχει σοβαρό θέμα. Όταν το ΔΣ εκλέγεται από 16 άτομα, υπάρχει πρόβλημα. Εξίσου σοβαρό είναι και το ζήτημα της χρονο-καθυστέρησης. Στήθηκε το Συνέδριο και οι «κάλπες»,  με πέντε μήνες καθυστέρηση! Γιατί;

Ας δούμε τι αναφέρει το καταστατικό: «…στο συνέδριο συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι των κοινοτήτων που είναι εντάξει με την πληρωμή των εισφορών τους και είναι εγγεγραμμένες στην Ομοσπονδία και το τακτικό κογκρέσο συγκαλείται νόμιμα σε πρώτη και δεύτερη σύγκληση, όταν είναι παρούσα η πλειοψηφία των αντιπροσώπων». (Άρθρο 19 παρ. 1 Καταστατικού). “Il CO e validamente costituito in prima e/o successiva convocazione quando sia presente la maggioranza dei R.”

Με 16  εκπροσώπους παρόντες, «πετύχανε» την νομιμότητα; Μα, 15 ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ! (9 μελές το Συμβούλιο.. Τρείς Ελεγκτική Επιτροπή και τρεις Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο, μας κάνουν 15 και τρεις που πρέπει να κάνουν τη συνέλευση, 18. (Και αυτοί που κάνουν τη συνέλευση δεν μπορούν να είναι συγχρόνως και υποψήφιοι!) Επομένως, όσοι προσήλθαν, εξέλεξαν εαυτούς και αλλήλους!..

Για την ιστορία, στο κογκρέσο του Δεκεμβρίου του 2015 παρίσταντο 13 Κοινότητες…

Το προεδρείο του Συνεδρίου. Δεύτερος από δεξιά ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Α΄Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. (FB triantafyllidis.alexandros/photos).

Βέβαια, το «φύλλο συκής» είναι «η πληρωμή των εισφορών». Κάποιες από τις Κοινότητες που δεν προσήλθαν προχθές, λένε πως  δεν είχαν καταβάλει τις εισφορές τους. Άρα…

Ωστόσο, το σωστό ερώτημα είναι, γιατί οι Κοινότητες (όσες από τις 19) δεν φρόντισαν να τακτοποιήσουν την οικονομική τους υποχρέωση; Γιατί δεν είχαν χρήματα; Ή γιατί δύο χρόνια τώρα το έργο του ΔΣ της ΟΕΚΑΙ το κρίνουν ως ανύπαρκτο; Διότι βεβαίως η οικονομική κατάσταση και στην Ιταλία δεν είναι ρόδινη. Και οι Κοινότητες δεν έχουν γεμάτα ταμεία. Αντίθετα, πολλές από τις Κοινότητες έχουν προβλήματα επιβίωσης. Όταν, όμως, παράλληλα, έχει υποβαθμισθεί το ενδιαφέρον τους, δύο φορές το σκέπτονται να διαθέσουν χρήματα για τη συνδρομή…

«Δεν μπορείς να ζητάς χρήματα ανά διετία για να έρχονται εκπρόσωποι στο κογκρέσο και όλη τη διετία να τους έχεις ξεχάσει», σύμφωνα με την άποψη κορυφαίου στελέχους της ελληνικής παροικίας.

Καθήκον και δουλειά της Ομοσπονδίας είναι όχι να εισπράττει τις συνδρομές, μόνον, αλλά και να αναθερμαίνει διαρκώς, με έργο, το ενδιαφέρον των Κοινοτήτων.  Διαφορετικά ο ελληνισμός του εξωτερικού θα χαθεί.

Τα συμβάντα στο κογκρέσο, απασχόλησαν και την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής με κάποιους βουλευτές να επισημαίνουν το μειωμένο ενδιαφέρον των Κοινοτήτων και να ζητούν τα πρακτικά του συνεδρίου.

Μία, ακόμη, παράμετρος σχολιάζονταν έντονα: Το ότι δεν δόθηκε στο συνέδριο απολογισμός πεπραγμένων, παρά μονάχα κάποιος ισολογισμός που παρουσιάζει, μάλιστα, ως ακούστηκε, αυξημένα έξοδα ταξιδιών.

Κοντολογίς, μπορούμε να ξέρουμε πόσοι Έλληνες είναι γραμμένοι στην Κοινότητα της Σαρδηνίας, του Τάραντα, της Μεσσήνας, του Παλέρμου και της Ρώμης; Και μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν συμμετείχε ούτε η Κοινότητα της Νάπολι που από πολλά χρόνια προσφέρει σημαντικό έργο στην ομογένεια;

Μήπως στην πραγματικότητα αυτές που συμμετείχαν είναι κοινότητες-ταμπέλες όπως ακούστηκε από κάποιον βουλευτή,  στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής;

Για την ιστορία…

Κατά τα λοιπά, για την ιστορία αναφέρουμε πως εκλέχτηκε το περασμένο Σάββατο 21 Απριλίου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κατά τη διάρκεια του 11° Συνεδρίου της στη Μεσσήνα Σικελίας.

Για την διετία 2018-20 επανεκλέγονται ως Πρόεδρος η Όλγα Νάσση και ως Γραμματέας ο Χαράλαμπος Τσολάκης (Κοινότητα Σικελίας Τρινάκρια) με νέο Αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Φέσσα (της Κοινότητας του Μιλάνου) και την Μαρία Πια Ορρού (Ελληνική Κοινότητα Σαρδηνίας), Ταμία.

Επανεκλέγονται ακόμα στο Συμβούλιο, Αθανάσιος Λιόσης (Μεσσήνα) και Μάνθος Γιαννισόπουλος (Μιλάνο) ενώ εκλέγονται για πρώτη φορά η Μαρινέλλα Λινάρδος (Κοινότητα Ρώμης), ο Αντώνης Γεωργόπουλος  (Κοινότητα Τάραντα) και Γιώργος Κούβελας (Κοινότητα Σαρδηνίας).

Εκλέχτηκαν ακόμη για την Ελεγκτική Επιτροπή η Μαρία Κούτρα, ο Φαμπρίτσιο Σπανιόλ και ο Αθανάσιος Αργυρίου (Πρόεδρος).

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν  οι Δέσποινα Καρνιαδάκη, ο Χαράλαμπος Σισμανίδης και ο Τζιουσέππε Φινοκκιάρο (Πρόεδρος).