Κρίσιμη η προσεχής εβδομάδα για το Σκοπιανό

Αθήνα.- Μπορεί να μην υπάρχουν δείγματα προόδου, όμως από σήμερα αρχίζει ένα κρίσιμο επταήμερο για το Σκοπιανό και το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Όσοι παρακολουθούν από κοντά  το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαβουλεύσεις, δεν εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι, αφού  Αθήνα και Σκόπια έχουν  «εγκλωβιστεί» στο εύρος της χρήσης του ονόματος και στις συνταγματικές αλλαγές, που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, αλλά ούτε και να δείξει ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες, που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα.

Το βλέμμα είναι στραμμένο σε δυο ραντεβού:

Η νέα αυριανή  τριμερής  συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς  στο Σούνιο θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα εξεταστούν οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα δει τα περιθώρια ελιγμών που έχει η άλλη πλευρά. Η εικόνα που θα αποκομίσει ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι καθοριστική, ώστε μαζί με τον πρωθυπουργό να προετοιμάσουν το έδαφος για το ραντεβού του με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ –  Δ. Βαλκανίων  την ερχόμενη Πέμπτη στη Σόφια. Το τετ α τετ έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον  πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα δήλωνε  πως «θα συζητήσουμε για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών και, γιατί όχι, ίσως να είμαστε και πιο θαρραλέοι στη δημιουργικότητά μας».

Από  την ελληνική πλευρά επιβεβαιώνουν πως το ραντεβού έχει κλείσει και αναμένουν με ενδιαφέρον τη διάθεση με την οποία θα προσέλθει ο Ζόραν Ζάεφ στη βουλγαρική πρωτεύουσα, καθώς οι δυο τους θα κληθούν να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις για το «πάγωμα» ή τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την επίλυση του ονοματολογικού.

Η θέση της Ελλάδας παραμένει η ίδια  έχοντας ρίξει εδώ και καιρό το «μπαλάκι» στους Σκοπιανούς. «Κόκκινη γραμμή» είναι  η αποδοχή του  erga omnes, δηλαδή μια ονομασία για όλες τις χρήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και οι συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν από τους γείτονες.

Οι δυσκολίες του Ζόραν Ζάεφ να αλλάξει το Σύνταγμά του ελλείψει πλειοψηφίας είναι γνωστές και όλο το τελευταίο διάστημα παίζεται ένα «παιχνίδι καθυστερήσεων», που όμως δεν ευνοεί τη Σκοπιανή πλευρά, από τη στιγμή που επιθυμεί να δρομολογηθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου. «Εφόσον επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Αν και ο Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί και ο ίδιος,  έχει αποκλείσει η ΠΓΔΜ να προλάβει το συγκεκριμένο «ραντεβού» για την Βορειοατλαντική Συμμαχία, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Σημαντική είναι για τη γειτονική χώρα και η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα προηγηθεί  στις 28-29 Ιουνίου επίσης στις Βρυξέλλες, όπου δεν αποκλείεται να συζητηθεί η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ για την ΕΕ.

Σήμερα ξεκινά στο Σούνιο η συνάντηση των χωρών του Βίζενγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) με τα κράτη μέλη της ΕΕ από τα Βαλκάνια (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία). Επειδή στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως παρατηρητές κράτη υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ, δεν αποκλείεται πριν το αυριανό ραντεβού Κοτζιά και Ντιμιτρόφ  οι δυο υπουργοί  να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και στο περιθώριο της Συνόδου.

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Προς εμπλοκή παρά προς λύση

Την άποψη ότι «η κινητικότητα που υπάρχει δεν σημαίνει και αποτελεσματικότητα. Είμαστε πιο κοντά σε εμπλοκή, παρά σε λύση»εξέφρασε μιλώντας για το Σκοπιανό ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν θέλουν (σ.σ. οι Σκοπιανοί) να αλλάξουν το σύνταγμα τους. Πρέπει να υπάρξει μια λύση ενιαία, οριστική και όχι με ουρές».

Παράλληλα, μιλώντας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς τόνισε πως «Είναι δύσκολο να υπάρξει κάτι στην προεκλογική περίοδο της Τουρκίας».

Μιλώντας στο epsilontv ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε για το περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο που ακούμπησε ελληνικό πλοίο του ΠΝ πως «είναι ένα συμβάν και όχι επεισόδιο,το οποίο μπορεί να έγινε από έναν λανθασμένο  χειρισμό και καλό θα ήταν να μείνουμε σε αυτό».

Πηγή: newpost.gr