Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές- Ακυρώθηκαν στην ΑΣΟΕΕ

Αθήνα.- Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι φοιτητές της χώρας για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, ζητώντας καλύτερες συνθήκες φοίτησης. (Ακυρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στην ΑΣΟΕΕ).

Οι κάλπες έχουν στηθεί από τις 7 το πρωί και οι φοιτητές μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους έως και τις 7 το απόγευμα, έχοντας μαζί τους το φοιτητικό τους πάσο.

Χαρακτηριστικό και της φετινής διαδικασίας είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίο όργανο επιφορτισμένο με την καταμέτρηση των ψήφων, οπότε η κάθε παράταξη θα εκδώσει τα δικά της αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι εκείνη που διεκδικεί την πανελλαδική πρωτιά για 32η φορά.

Επίσης όπως κάθε χρόνο, δε λείπει η ανησυχία που προκαλεί ο φόβος επεισοδίων.

Ήδη, χθες, Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη στελέχη της ΔΑΠ έγιναν στόχος επίθεσης στη Σχολή Θετικών Επιστημών, την Πολυτεχνική και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως κατήγγειλε η παράταξη.

«Για άλλη μια χρονιά, οι φασίστες που θεωρούν τσιφλίκι τους τα ελληνικά πανεπιστήμια απέδειξαν την αλλεργία που τους προκαλούν οι εκλογές και κάθε δημοκρατική διαδικασία. Δυστυχώς για αυτούς, την απάντηση προς τους θρασύδειλους κουκουλοφόρους τη δίνουν κάθε χρόνο και θα τη δώσουν και οι φοιτητές προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να αναλογιστεί και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του προστατεύοντας τόσο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, όσο και τις αρχαιρεσίες για την εκπροσώπησή τους», ανέφερε η φοιτητική παράταξη σε σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, η ΔΑΠ, προτάσσοντας το ζήτημα ασφάλειας των φοιτητών έχει ζητήσει να στηθούν οι κάλπες εκτός Νομικής Αθηνών και Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και, μέχρι χθες το βράδυ, δεν ήταν γνωστό που θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Οι παρατάξεις που πανελλαδικά κατέθεσαν υποψηφιότητες είναι οι ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η Πανελλαδική Κίνηση Σπουδαστών (ΠΑΣΠ) , η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ – ΑΡΔΗΝ) και το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συμμετέχουν επίσης ανεξάρτητες κινήσεις και μεμονωμένες δυνάμεις.

Τα σχήματα του Bloco κατέρχονται για τρίτη φορά στη «μάχη» των εκλογών, «με γνώμονα την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την ανάγκη μας να χτίσουμε έναν κόσμο διαφορετικό που να χωράει τις ανάγκες και τα όνειρά της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο». Όπως κατήγγειλαν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απέκλεισε το Bloco, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από την εκλογική διαδικασία.

«Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματά μας! Χτίζουμε φοιτητικό κίνημα μαζικό, μαχητικό, ριζοσπαστικό κόντρα σε κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο, αναφέρει η Πανσπουδαστική στην ανακοίνωσή της για τις φοιτητικές εκλογές 2018.

«Ελπίζουμε, συμμετέχουμε, ανατρέπουμε, είναι το μήνυμα της ΠΑΣΠ για τις φοιτητικές εκλογές, όπως αποτυπώνεται στο σποτ της παράταξης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

Φοιτητής, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΣΟΕΕ καταγγέλλει στα Foititikanea.gr ότι οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ έχουν ακυρώσει την διαδικασία με την δικαιολογία ότι δεν μπορούσε να βρεθεί χώρος.

Πιο συγκεκριμένα ο φοιτητής δηλώνει: «Σήμερα λίγοo πριν τις φοιτητικές εκλογές ενημερωθήκαμε ότι οι δυνάμεις ΠΑΣΠ ΔΑΠ ακυρώσανε τη διαδικασία. Δηλαδή ότι ο μεγαλύτερος φοιτητικός σύλλογος της Αθήνας δεν θα υλοποιήσει την μαζικότερη διαδικασία του. Η δικαιολογία ήταν ότι δεν μπορούσε να βρεθεί χώρος!

Τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις έχουν ξεκάθαρη τοποθέτηση για τον χώρο της ΑΣΟΕΕ στην οδό Τροίας καθώς και για άλλους πανεπιστημιακούς χώρους, χώρους ασύλου, μιλάμε για μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση των 2 δυνάμεων να αποκλείσουν την διεξαγωγή εκλογών σε χώρο ασύλου.

Για εμάς οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να είναι μια διαδικασία δημοκρατική, ενιαία και μαζική που να λειτουργεί σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης του συλλόγου. Καταγγέλλουμε, λοιπόν, την στάση των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ που θέλουν μια διαδικασία ξεκομμένη από τον φοιτητικό σύλλογο, μια διαδικασία που δεν θα αποφασίζεται από τους φοιτητές για τους φοιτητές.

Παρόλα αυτά η φετινή εμπειρία μας δείχνει πως η κοινή στάση των αγωνιζόμενων δυνάμεων του συλλόγου ενάντια σε αντιδημοκρατικές εκλογές μπόρεσε όντως να πιέσει τις καθεστωτικές δυνάμεις σε μια κατεύθυνση να μην γίνουν οι εκλογές και φέτος στο χώρο του Ζαππείου. Στη βάση της συνολικής προσπάθειας των καθεστωτικών δυνάμεων να εκμηδενίσουν τους συλλόγους και τις διαδικασίες τους, η απάντησή μας είναι αγώνας για συλλογους ζωντανούς με μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες!!!»

Από την πλευρά της η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την ακύρωση των φοιτητικών εκλογών:

«Δυστυχώς πριν λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση του Ζάππειου πως ο χώρος που είχαμε συμφωνήσει για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ… ο λόγος είναι κάποιες έξωθεν πολιτικές παρεμβασεις. Επειδή όμως ο Σύλλογος Φοιτητών πρέπει να εκλέξει τους εκπρόσωπους του στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν ΑΜΕΣΑ. Για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών αλλά και για το τι ακριβώς έχει συμβεί θα ενημερωθείτε από τους εκπροσώπους φοιτητές της ΠΑΣΠ. Δυστυχώς στην Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες της νέας γενιάς είναι το χειρότερο μήνυμα οπισθοδρόμησης… η συμμετοχή όλων μας στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές είναι πλέον ακόμη πιο σημαντική και επιβεβλημένη…».

Πηγή: Foititikanea.gr