Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για το erga omnes

Μια ώρα διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου των κρατών – μελών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που διεξάγεται στη Σόφια. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν για τη συμφωνία erga omnes που θέτει ως προϋπόθεση η Αθήνα για να συνεχιστεί η πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας με ένα tweet ανέφερε πως έχουν γίνει πολλά βήματα ωστόσο σημείωνε ότι “τα τελευταία μέτρα είναι πάντοτε πιο δύσκολα”. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.

Πηγή: hellasjournal.com

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, Τσίπρας και Ζάεβ φέρονται να καταλήγουν στο ζήτημα του ονόματος με το Gorna Makedonjia επικρατέστερο, όμως τα Σκόπια φέρεται να ζητούν «συμφωνία τώρα με όνομα και ολοκλήρωση της με τη συνταγματική αναθεώρηση σε μέλλοντα χρόνο

Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί.
Εδώ φαίνεται οι γείτονες να αλλάζουν στάση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.

Ωστόσο, η πίεση του χρόνου από τη μια και η (αμερικανική) πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάνει του γείοτνες να συζητούν τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα – μια κι έξω – σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Πηγή: skai.gr