Μαξίμου για «Μακεδονία του Ιλιντεν»: Πρώτα συμφωνία για erga omnes-Σύνταγμα

Αθήνα.- Θέση στα δημοσιεύματα για το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» πήρε το μέγαρο Μαξίμου.

Σε άτυπο σημείωμά του, το πρωθυπουργικό γραφείο δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τίποτα, αλλά σημειώνει ότι η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία για το erga omnes και την συνταγματική αναθεώρηση του γειτονικού κράτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

  1. Το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
  2. Η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Ο Τσίπρας ενημέρωσε Παυλόπουλο -Αύριο βλέπει τον ΠτΔ και ενημερώνει αρχηγούς

Οπως μετέδωσε πρώτο το iefimerida.gr, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σήμερα τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Σάββατο, στις 9:30 το πρωί, ενώ μέσα στην αυριανή ημέρα θα ενημερώσει τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Η επικοινωνία με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα γίνει περί τις 10:30-11:00, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Χ. Τρικούπη από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στον Προκόπη Παυλόπουλο και στους πολιτικούς αρχηγούς το όνομα που πρότεινε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια: Ilindenska Republika Makedonija (στα σλαβικά) και Ilinden Μacedonia (στα αγγλικά).

Θετικά βλέπει την ονομασία η ελληνική κυβέρνηση

Πηγές αναφέρουν ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» γίνεται προς το παρόν αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά, ενώ διευκολύνει και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό αφού παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην εκδοχή του ονόματος ως «Republika Ilidenska Makedonija». Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι:

-Υπάρχει γεωγραφική διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία

-Το όνομα θα είναι erga omnes προς χρήση μέσα και έξω – κάτι που αποδέχονται τα Σκόπια.

-Δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αναφορά στην αρχαία Ελλάδα, αφού η Εξέγερση του Ίλιντεν έγινε το 1903.

-Η εξέγερση αυτή, όπως κρίνει η κυβέρνηση, είχε οικονομικο-κοινωνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αγροτών και οι τότε εξεγερμένοι είχαν καλέσει Έλληνες και Αλβανούς για να λάβουν μέρος.

-Ο Ζάεφ εκτιμά πως την ονομασία αυτή μπορεί να τη δεχθεί το κόμμα του Γκρούεφσκι, το εθνικιστικό VMRO.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μπορεί να υπάρξει συνάντηση στις Πρέσπες με τους δύο πρωθυπουργούς για την τελική συμφωνία, εφόσον οι διεργασίες σε Αθήνα και Σκόπια έχουν αίσια έκβαση στο μεσοδιάστημα.

Τι γράφουν τα σκοπιανά ΜΜΕ

Σύμφωνα και με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως χρειάζεται λεπτομερή εξέταση καθώς το θέμα με το συγκεκριμένο όνομα μπορεί να κρύβει παγίδες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η εξέγερση του Ίλιντεν  στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.

Στο νέο όνομα που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρεται και το MIA, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ιβανόφ και τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα», με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση πάντως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες ότι το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι το “Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας”».

Επιβεβαίωση από τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας

Η επιβεβαίωση, ωστόσο, ότι το όνομα «Ίλιντεν Μακεδονία» έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια ήρθε από τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

«Άκουσα ότι το όνομα “Ίλιντεν Μακεδονία” αναφέρθηκε στις συζητήσεις, όπως επίσης και τα “Vardarska” και “Gorna”», είπε ο Καρακατσάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι BTV. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, μάλιστα, «οι δύο χώρες (σ.σ.: Ελλάδα και Σκόπια) έχουν φτάσει σε καλό επίπεδο προσέγγισης».

«Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

Δεν επιβεβαιώνει ο Τζανακόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε πριν από λίγο σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως ένα από τα σενάρια που συζητούνται στην διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

«Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, σχολιάζοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών Αθήνας – Σκοπίων έχει πέσει το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija» για την επίλυση της διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Ο κύριος Τζανακόπουλος σημείωσε ακόμη: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Η πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, απομένει αρκετή απόσταση να διανύσουμε για μία τελική συμφωνία».

Τα σενάρια για συζητήσεις γύρω από το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija» φούντωσαν 24 ώρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Σόφια.

Ευαγ. Βενιζέλος: Η επιτομή του αλυτρωτισμού!

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν όσον αφορά το νέο όνομα που πρότεινε η πλευρά των Σκοπίων για την λύση του θέματος της Μακεδονίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «όταν μιλάμε για λύση erga omnes μιλάμε για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για ιδεολογική χρήση της ιστορίας σύμφωνα με τις επιλογές της γειτονικής μας χώρας. Η επιλογή Μακεδονία του Ιλιντεν είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως. Περιμένω σήμερα κιόλας επίσημη διάψευση του πρωθυπουργού ότι το όνομα αυτό αποκλείεται.

Ελπίζω να είναι προβοκάτσια ότι προτάθηκε το συγκεκριμένο όνομα και ότι η κυβέρνηση το συζητά διά του πρωθυπουργού. Διαβάστε ιστορία, μην παίζετε με κρίσιμα κεφαλαια της μακεδονικής ιστορίας, ιδίως σε περιόδους που οδήγησαν σε δεινά»

 

Πηγή:  iefimerida.gr